1. خانه
  2. نفقه چیست | قوانین و روش دریافت و محاسبه نفقه
نفقه چیست | قوانین و روش دریافت و محاسبه نفقه

نفقه چیست | قوانین و روش دریافت و محاسبه نفقه

  • ۱۴۰۳-۰۲-۰۱
  • 0 لایک
  • 7460 نمایش
  • 0 دیدگاه ها

نفقه یکی از حقوق مربوط به زنان است که در زمان جاری شدن خطبه عقد مشخص می‌شود. مطابق این حق، مرد موظف است که در طول زندگی مشترک و بعد از جدایی تا زمان قانونی از همسر خود حمایت مالی داشته باشد. علی‌رغم واضح بودن این قانون بسیاری از افراد با جزئیات این سوال که نفقه چیست آشنایی ندارند.

این حق حتی بعد از طلاق، درصورت وجود فرزند مشترک برعهده مرد خواهد بود و موظف به پرداخت مبلغ آن می‌باشد. شرایط پرداخت نفقه را در مقاله لینک شده مطالعه کنید.

روش محاسبه نفقه چیست؟

نفقه، به‌معنی تمام نیازهای متعارف زن از سمت همسر است، تامین مسکن، پوشاک، خوراک، هزینه درمان، اثاث و لوازم زندگی و… از مسائلی هستند که مطابق قانون شامل نفقه شده و مرد در طول زندگی موظف به پرداخت آن‌هاست. البته برای تعیین دقیق حقوق زن و مبلغی که مرد موظف به پرداخت آن است، میزان نفقه در زمان عقد مشخص می‌شود که این مسئله نیازمند آشنایی با روش محاسبه نفقه است.

 

 

توافق طرفین

بامراجعه به قوانین به‌منظور اطلاع از این موضوع که نفقه چیست، متوجه می‌شویم که مبلغ دقیقی برای این موضوع در قانون مشخص نشده‌است. بعضی زوجین میزان آن را یپش از عقد توافق می‌کنند. در این شرایط نفقه معمولا براساس هزینه‌های روز جامعه و میزان تقریبی مخارج زن مشخص می‌شود و بسته به نحوه درآمد می‌تواند به‌صورت ماهانه، فصلی یا سالانه پرداخت شود. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی رایگان با ما همراه باشید.

تعیین توسط دادگاه

اما درصورتیکه زوجین در مورد میزان نفقه به توافق نرسند یا پرداخت نفقه تعیین شده در زمان عقد برای مرد سنگین بوده و توانایی انجام آن در طول زندگی مشترک را نداشته‌باشد، میزان نفقه با مراجعه به کارشناس رسمی دادگستری تعیین می‌شود. در این شرایط زوجین به یکی از شعب دادگاه خانواده مراجعه کرده و مشکل خود را اعلام می‌کنند.

کارشناس دادگستری با بررسی حقوق و درآمد مرد، شان، تحصیلات، شرایط جامعه و جایگاه خانواده زن میزان مناسبی برای نفقه مشخص می‌کند. البته به‌مدت ۷ روز فرصت برای اعتراض به مبلغ تعیین‌شده وجود دارد که در اینصورت جلسه‌ای کارشناسی به‌صورت سه‌نفره برای تعیین‌تکلیف برگزار می‌شود.

شرایط خاص پرداخت نفقه چیست؟

نفقه در بیشتر کشورها حقی است که بعد از جدایی، بابت مدت‌زمان زندگی مشترک و زندگی راحت بعد از طلاق پرداخت می‌شود اما در کشور ما این حق از زمان جاری شدن صیغه عقد برعهده مرد خواهد بود. در بعضی شرایط خاص مانند طلاق، فوت مرد و ازدواج موقت نیز قانون نفقه وجود دارد.

دریافت نفقه بعد از طلاق

یکی از سوالات مهم زوجین درزمان طلاق این است که بعد از طلاق، تکلیف نفقه چیست و آیا علاوه بر مهریه حقوقی درمورد پرداخت نفقه زمان طلاق نیز وجود دارد یا نه. برای پاسخ به‌این سوال باید گفت که درصورت امکان رجوع بعد از طلاق، تازمان نگه داشتن عده، نفقه زن برعهده مرد خواهد بود.

بعد از طلاق، زن تا سه‌ماه موظف به نگه داشتن عده به‌معنی عدم ازدواج و رابطه با شخص دیگر است، در این مدت امکان رجوع زوج به‌یکدیگر وجود دارد و مرد موظف به پرداخت نفقه است، اما اگر امکان رجوع وجود نداشته‌باشد، نفقه به زن تعلق نمی‌گیرد.

Nevada alimony 1

نفقه بعد از فوت همسر

بعد از فوت همسر، نفقه تا زمان عده و به‌مدت ۴ماه و ۱۰روز به‌عهده خانواده مرد می‌باشد. درصورتیکه در پرداخت نفقه در این شرایط کوتاهی شود زن حق دریافت سهم خود از اموال آن‌ها را دارد. البته این‌کار باید طی دادخواستی قانونی انجام شود و تنها شامل زنانی می‌شود که تا زمان مرگ از همسر خود تمکین می‌کردند.

روش محاسبه نفقه ازدواج موقت

یکی از شرایط خاصی که در قانون حقی برای دریافت نفقه برای آن تعریف نشده‌است، ازدواج موقت است. در زمان صیغه یا ازدواج موقت مرد موظف به پرداخت نفقه نیست اما مرد مایل به پرداخت نفقه باشد، از طریق روش محاسبه نفقه توافقی مبلغی برای زن تعیین می‌شود.

شرایط دریافت نفقه چیست؟

بیشتر دعاوی مربوط به نفقه، به‌این علت تشکیل می‌شوند که طرفین اطلاعی از این موضوع که شرایط دریافت و پرداخت نفقه چیست ندارند و ناچارا برای مشخص شدن موضوع کار به دادگستری و شکایت کشیده می‌شود. البته گاهی‌اوقات مرد به‌طور عمد از پرداخت نفقه خودداری می‌کند که در چنین شرایطی نیز باید از طریق قانونی اقدام کرد. برای مشاوره حقوقی تلفنی رایگان با ما همراه باشید.

دریافت از طریق دعوی کیفری

ندادن نفقه به زن و فرزندان مطابق قانون جرم محسوب می‌شود و مانند تمام جرایم مجازات مشخص دارد. درصورتیکه مرد به‌‌عمد از پرداخت نفقه خودداری کند، زن با شکایت به مرجع قضایی می‌تواند حکم حبس همسر خود را دریافت کند.

 

 

دریافت از طریق دعوای حقوقی

روش دیگر برای دریافت نفقه مراجعه به شورای حل اختلاف و شکایت حقوقی بابت دریافت آن است. این کار زمانی امکان‌پذیر است که مبلغ نفقه کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد. در صورت نیاز به وکیل کیفری ابتدا مقاله لینک شده را مطالعه کنید.

نفقه، حق شرعی و قانونی زنان

نفقه حقی شرعی و قانونی است و بی‌توجهی به آن قابلیت پیگیری قانونی و مجازات دارد. بهتر است این حق بدون درگیری و در طول زندگی‌مشترک پرداخت شود اما درصورت نیاز به طرح دعوی برای دریافت یا پرداخت نفقه، متخصصین سایت مشاوره حقوقی آماده ارائه اطلاعات و راهنمایی شما در زمینه قوانین و شرایط این موضوع می‌باشند.

۱/۵ - (۲ امتیاز)
  • به اشتراک گذاشتن:

نظر دهید