1. خانه
  2. چک سفید امضا و ماهیت حقوقی آن
چک سفید امضا و ماهیت حقوقی آن

چک سفید امضا و ماهیت حقوقی آن

  • ۱۴۰۳-۰۷-۱۵
  • 0 لایک
  • 4171 نمایش
  • 1 دیدگاه

چک یکی از ابزارهای رایج در دادوستدهای تجاری است که بر اساس قوانین می‌تواند به‌عنوان جایگزین پول مورداستفاده قرار گیرد. در چک لازم است مبلغ، امضا و تاریخ ذکر شود تا به سندی قانونی و معتبر تبدیل شود. در این میان، عدم درج مبلغ و امضا می‌تواند چک را به چک سفید امضا تبدیل کند و موجب ایجاد مسائل حقوقی متعددی شود. به همین دلیل، اگر شما با چک سر و کار زیادی دارید لازم است در مورد چک سفید امضا اطلاعات کافی داشته باشید تا دچار مشکلات حقوقی نشوید. همچنین قانون چک را میتوانید به طور مفصل در مقاله لینک شده مطالعه کنید. در ادامه با این نوع چک بیشتر آشنا می‌شوید.

چک سفید امضا چیست؟

چک سفید امضا چکی است که فرد صادرکننده، آن را بدون ذکر مبلغ و تاریخ امضا می‌کند. این امر به دریافت‌کننده چک کمک می‌کند که هر زمان که می‌خواهد و با هر مبلغی که تمایل دارد از حساب صادرکننده چک، پول بردارد. بنابراین، در چک سفید امضا، تنها امضای صادرکننده وجود دارد و مواردی مثل مبلغ و تاریخ بر روی آن وجود ندارد.
درواقع، صادرکننده چک با ارائه چک سفید امضا این حق را به فرد دریافت‌کننده چک می‌دهد که هر زمان که می‌خواهد مبلغی را بر روی چک بنویسد و با بردن آن به بانک، پول را دریافت کند. لازم است بدانید صدور چک سفید امضا بر اساس ماده ۱۳ اصلاحی قانون ممنوع اعلام شده است و بر اساس قانون، امکان مجازات فرد صادرکننده چک سفید امضا وجود دارد.

در چه مواردی چک سفید امضا صادر می‌شود؟

اگرچه صدور چک سفید امضا بر اساس قانون ممنوع است اما همچنان برخی افراد به دلایل مختلفی این نوع چک را صادر می‌کنند که این کار، مشکلات حقوقی متعددی را ممکن است برایشان ایجاد کند. در ادامه با مواردی آشنا می‌شوید که در آن‌ها افراد اقدام به صادر کردن چک سفید امضا می‌کنند. اگر سوالی در خصوص انواع چک و قوانین آن دارید با مشاوره حقوقی رایگان به سوال خود پاسخ دهید.

چک سفید امضا به‌منظور ضمانت

در برخی موارد ممکن است چک سفید امضا برای ضمانت صادر شده باشد که در این شرایط، حتما لازم است پشت چک نوشته شود که برای ضمانت صادر شده است. در این شرایط، چک در دسته‌چک‌های حقوقی قرار می‌گیرد و فردی که آن را دریافت کرده است می‌تواند هر زمانی آن را تکمیل کند و برای وصول آن به بانک مراجعه کند اما اگر چک فقط برای ضمانت صادر شده باشد، فرد صادرکننده چک می‌تواند علیه فرد دریافت‌کننده چک شکایت کند. در این شرایط، مهم است که او اثبات کند دارنده چک خیانت در امانت کرده است.

چک سفید امضای مستاجر

استفاده از چک سفید امضا توسط مستاجر برای املاک تجاری رایج هستند نه املاک مسکونی. این چکی است که مستاجر به صاحب ملک می‌دهد تا از طریق آن، تخلیه در موقع مقرر را ضمانت کند. اگر شما در این شرایط قرار گرفتید به یاد داشته باشید که حتما در چک بنویسید که چک فقط برای ضمانت صادر شده است.

چک سفید امضا در معاملات غیرقانونی

در برخی موارد ممکن است چک سفید امضا برای معاملات غیرقانونی ازجمله پول‌شویی، قاچاق مواد مخدر، ربا و غیره صادر شود که در این شرایط، صدور چک سفید امضا ممنوع است و پیگرد قانونی را به دنبال دارد.

ماهیت حقوقی چک سفید امضا چیست؟

ماهیت حقوقی چک سفید امضا ازنظر حقوقدانان مختلف، متفاوت است. بر طبق ماده ۳۱۰ قانون تجارت، چک نوشته‌ای است که صادرکننده چک می‌تواند با استفاده از آن وجهی را که نزد بانک دارد در اختیار فردی دیگر قرار دهد. به این ماهیت حقوقی چک سفید امضا، وکالت در پرداخت گفته می‌شود که در آن، بانک به‌نوعی وکیل فرد صادرکننده چک است.
از سوی دیگر، برخی حقوقدانان، ماهیت چک سفید امضا را بر اساس عقد حواله در نظر می‌گیرند. بااین‌حال، ازآنجایی‌که در چک سفید امضا مبلغ ذکر نمی‌شود نمی‌توان آن را مانند چک‌های دیگر در نظر گرفت و هدف صدور چک سفید امضا با هدف صدور سایر چک‌ها تفاوت دارد.

چک سفید امضا از منظر قانون چگونه است؟

در قانون این موضوع مشخص شده است که اگر کسی بخواهد چک سفید امضا را نقد کند لازم است مبلغ توافق شده را بر روی آن قید کند. در غیر این صورت، فردی که چک سفید امضا را صادر کرده است می‌تواند از دریافت‌کننده چک شکایت کند. بااین‌حال، در این شرایط، داشتن مدارک کافی برای اثبات دلایل خود الزامی است.
متخصصان حقوقی توصیه می‌کنند که برای پیشگیری از سوءاستفاده از چک سفید امضا، حتما فرد صادرکننده چک از فرد دریافت‌کننده آن، رسید دریافت کند و در رسید نیز به‌صورت روشن مشخص کند که دلیل صدور چک سفید امضا چیست و فرد دریافت‌کننده حق دارد تا سقف چه مبلغی بر روی چک بنویسد. در این شرایط و در صورت بروز مشکل، فرد صادرکننده چک می‌تواند اثبات کند که صدور چک غیرقانونی بوده است و درنتیجه به حق خود برسد.

 

چند نکته مهم که لازم است در مورد چک سفید امضا بدانید

تا اینجا با چک سفید امضا و ماهیت حقوقی آن آشنا شدید. دانستن برخی نکات به شما کمک می‌کند که اطلاعات کافی‌ای در مورد چک سفید داشته باشید. این نکات در ادامه مطرح شده‌اند. برای آشنایی بیشتر با انواع چک بانکی و قوانین آن کلیک کنید.

• اگر چک تاریخ نداشته باشد اما سایر بخش‌های آن پر شده باشد چک سفید امضا محسوب نمی‌شود.
• ازآنجایی‌که در چک سفید امضا، نام و تاریخ نوشته نمی‌شود این چک، چک حامل محسوب می‌شود و درنتیجه هر فردی با داشتن مدارک شناسایی خود می‌تواند به بانک مراجعه کند و آن را وصول کند.
• در برخی موارد، از چک سفید امضا برای دریافت تضمین استفاده می‌شود. از آنجایی‌که در چک سفید امضا مبلغ و تاریخ قید نمی‌شود صدور این چک بسیار خطرناک است و می‌تواند منجر به سوءاستفاده‌های زیادی شود.

درنهایت، اگرچه صدور چک سفید امضا می‌تواند مشکلات حقوقی متعددی ایجاد کند و زمینه‌ساز کلاهبرداری و خیانت در امانت شود اما برخی افراد همچنان، اقدام به صدور چک سفید امضا می‌کنند. در این شرایط، آگاهی از ماهیت حقوقی چک سفید امضا و قوانین مرتبط با آن می‌تواند تا حد امکان از بروز مشکلات حقوقی پیشگیری کند و درنتیجه جلوی هرگونه سوءاستفاده را بگیرد. اگر پس از مطالعه مقاله باز هم در مورد چک سفید امضا سوالات و نگرانی‌هایی دارید می‌توانید از سایت مشاوران حقوقی، مشاوره حقوقی رایگان دریافت کنید و پاسخ سوالات خود را از مشاوران حقوقی باتجربه دریافت کنید

۲/۵ - (۱ امتیاز)
  • به اشتراک گذاشتن:

۱ دیدگاه

  •  ‫2 سال قبل

    در مورد چک ثبت نشده
    سوال داشتم

نظر دهید