1. خانه
  2. مجازات حمل ، نگهداری و فروش مواد مخدر
مجازات حمل ، نگهداری و فروش مواد مخدر

مجازات حمل ، نگهداری و فروش مواد مخدر

  • ۱۴۰۳-۰۲-۰۱
  • 0 لایک
  • 2404 نمایش
  • 0 دیدگاه ها

در جامعه بشری همیشه مشکلاتی وجود داشته است که بعضی از این مشکلات تاثیر مخربی را بر اجتماع، زندگی شخصی و یا حتی یک خانواده بر جای گذاشته است. یکی از مشکلاتی که از نظر قانونی نیز مورد توجه قرار گرفته و جرم تلقی می شود، حمل، نگهداری، خرید و فروش و حتی مصرف مواد مخدر است. قانون برای افرادی که مبادرت به حمل و نگهداری مواد مخدر می کنند، مجازات های سنگینی وضع کرده است تا به نوعی از وقوع این نوع جرم پیشگیری شود.

جرم مواد مخدر، یکی از ده جرم اولیه در قانون مدنی  است به این دلیل که افراد زیادی را در جامعه درگیر خود درگیر خود کرده است و پرونده های زیادی نیز در دادگاهها در این راستا در جریان  است. متاسفانه با وجود وضع قوانین و رسیدگی های مکرر بر جرایم مواد مخدر، جامعه همچنان درگیر این معظل بزرگ است که جان و مال افراد را ب خطر می اندازد. وظایف و ویژگی‌های وکیل خوب در این زمینه را در مقاله وکیل کیفری لینک شده مطالعه نمایید.

 

 

مواد مخدر چیست؟

مواد مخدر به موادی گفته می شود که دارای ترکیبات شیمیایی و ترکیبات خالصی است که باعث ایجاد وابستگی، سرخوشی، نئشه، توهم و در موارد شدیدتر جنون در افراد مصرف کننده می شود. در کشور ما نیز بسیاری از افراد بخصوص جوان ها به دلیل معاشرت با افراد سودجو و ناباب و همچنین عدم آگاهی کافی از اثرات زیان آور آن، گرفتار این بلای خانمان سوز شده اند. ماده مخدر در ابتدا و در ظاهر امر، به عنوان تسکین دهنده و خواب آور عمل می کند ولی در باطن اعضای داخلی بدن مانند قلب، کلیه، گوارش، اعصاب و … را تحت تاثیر قرار داده و بعد از مدتی موجب تضعیف سیستم ایمنی و عملکرد اعضای حیاتی بدن شده و فرد بتدریج از پا در می آید. حتی موضوع بسیاری از پرونده های درگیر در دادگاهها، در رابطه با قتلهای ناشی از مصرف مواد مخدر می باشد که افراد در هنگام ارتکاب به آنها در حالت عادی قرار نداشته اند. بنابراین مواد مخدر جزو جرایمی است که به دلیل آثار مخربی که در جامعه، خانواده ها و خود شخص مصرف کننده دارد، هرگونه حمل و نگهداری و مصرف آن جرم به حساب آمده‌ و مجرم تحت پیگرد قانونی قرار می گیرد.

اگر نیاز به دریافت اطلاعات تکمیلی در خصوص قوانین مصوب در حوزه حمل، نگهداری و فروش مواد مخدر دارید، می توانید از مشاوران حقوقی فعال در موسسات حقوقی به صورت حضوری و غیر حضوری، مشاوره های مورد نیاز را دریافت کنید. در صورت عدم امکان مراجعه حضوری، می توانید از امکان دریافت مشاوره حقوقی تلفنی رایگان که در این مراکز فراهم شده است استفاده نمایید.

انواع مواد مخدر

مواد مخدر دو نوع است:

مواد مخدر صنعتی و مواد مخدر غیر صنعتی

مواد مخدر غیر صنعتی

  • مواد مخدر گیاهی مانند  هروئین، مرفین و تریاک  و…
  • روان گردان های گیاهی مانند حشیش و کوکائین و…

drug trafficking jail

مواد مخدر صنعتی

  • روان گردان های شیمیایی و صنعتی مانند کراک، شیشه و …
  • مواد مخدر مجاز دارویی مانند دیازپام، متادون، ترامادول و …

در گذشته معتادان بیشتر از مواد مخدر سنتی مانند هروئین و تریاک استفاده می کردند. اما امروزه مصرف مخدرهای صنعتی مانند روان گردان ها رواج بیشتری یافته است. این مخدرهای صنعتی، ضررهای بیشتری از مواد مخدر سنتی به همراه دارند و در بسیاری موارد باعث مرگ مصرف کننده می شوند. در سال‌های اخیر به علت افزایش تولید، مصرف، حمل مواد مخدر و توزیع آن از کشوری به کشور دیگر و بین شهرهای مختلف، مصرف مواد مخدر صنعتی به سرعت افزایش یافته است و سودجویان برای حفظ منافع مالی و شخصی از هیچ فعالیتی برای جابجایی این مواد دریغ نمی کنند. حمل مواد مخدر، چه به صورت انفرادی و چه به صورت یک گروه و یا در قالب تشکیلات مشمول جرم است.

قانون مبارزه با مواد مخدر

قانون مبارزه با مواد مخدر در سال ۱۲۸۹ تصویب شده و به مرور زمان اصلاحاتی نیز در رابطه با آن صورت گرفته است. قانون گذار همچنین در رابطه با خرید و فروش و ساخت و مصرف آن نیز قوانینی وضع کرده است که در ادامه به شرح این قوانین خواهیم پرداخت.

جرایم مواد مخدر

در رابطه با مواد مخدر جرایمی وجود دارد که هر فرد یا گروهی که این جرایم را مرتکب گردند تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت. برابر قانون اصلاح مبارزه با مواد مخدر، اعمال زیر در رابطه با مواد مخدر جرم به حساب می آیند:

  • وارد کردن انواع مواد مخدر و روان‌گردان
  • ارسال و توزیع و صادر کردن مواد مخدر و روان‌گردان
  • ترانزیت مواد مخدر و روان‌گردان
  • تولید انواع مواد مخدر و روان‌گردان
  • مخفی کردن مواد مخدر و روان‌گردان
  • حمل و نگهداری مواد مخدر

 

  • خریدن مواد مخدر و روان‌گردان
  • فروش مواد مخدر و روان‌گردان
  • عامل فروش بودن مواد مخدر و روان‌گردان (فروش غیر مستقیم توسط فرد دیگر)
  • فروش یا توزیع مواد مخدر به محل نگهداری معتادان و پناه دادن به آنها
  • پنهان کردن ادله جرم مجرمان (مانند پنهان کردن مواد مجرم و کتمان حقیقت )
  • استعمال مواد مخدر و اعتیاد به آن
  • قرار دادن مواد مخدر یا روان گردان در محلی، به جهت متهم کردن دیگری
  • دایر کردن و مدیریت مکانی برای استعمال مواد مخدر

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر

برابر با ماده ۵ اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب در سال ۱۳۹۹، متناسب با وزن مواد مخدر که حمل یا نگهداری شده، مجازاتی برای آن تعیین شده است که در ادامه آن را شرح می دهیم.

مجازات مخدرهای سنتی

۱. اگر مواد تا پنجاه گرم کشف شود، عامل یا عاملین آن تا سقف سه میلیون ریال مشمول جریمه نقدی شده و حداکثر به تحمل پنجاه ضربه شلاق محکوم خواهند شد.

۲. پنجاه گرم تا پانصد گرم کشف مواد، شامل پنج تا پانزده میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا هفتاد و چهار ضربه شلاق می شود.

۳. بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم کشف مواد، شامل پانزده میلیون تا شصت میلیون ریال جریمه نقدی و چهل تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و دو تا پنج سال حبس می شود.

۴. کشف بیش از پنج کیلوگرم الی بیست کیلوگرم مواد، مشمول شصت تا دویست میلیون ریال جریمه نقدی و پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و پنج تا ده سال حبس است. در ‌صورتی که برای بار دوم تکرار شود، علاوه بر مجازات‌های ذکر شده، اموال محکوم مصادره شده و هزینه ی زندگی متعارف خانواده محکوم تامین می شود. اگر برای بار سوم تکرار گردد حکم اعدام محکوم صادر شده و به علاوه مصادره اموال، برای خانواده محکوم هزینه تأمین زندگی متعارف در نظر گرفته می شود.

۵. بیش از بیست کیلوگرم تا یکصد کیلوگرم کشف مواد، علاوه بر مجازات تعیین شده در بند چهار، به ازای هر کیلوگرم مواد، مبلغ دو میلیون ریال به مجازات نقدی مجرم اضافه ‌می‌گردد و در صورتی که تکرار شود، حکم اعدام صادر شده و اموال وی نیز‌ مصادره می شود و هزینه زندگی متعارف خانواده محکوم تامین می گردد.

 

Arrest 10

 

۶– بیش از یکصد کیلوگرم کشف مواد، علاوه بر اینکه مجازات جریمه نقدی و شلاق ذکر شده در بندهای ۴ و ۵ را شامل می شود، حکم به حبس ابد داده شده و در صورت تکرار اعدام و مصادره اموال را نیز شامل می شود و هزینه  زندگی متعارف برای خانواده محکوم تامین می گردد.

با این حال، چنانچه قصد دارید در جریان جزئیات کامل مربوط به قوانین حمل، نگهداری و خرید و فروش موا مخدر قرار بگیرید، می توانید از مشاوره حقوقی رایگان که توسط موسسات حقوقی در نظر گرفته شده است، استفاده نمایید و اطلاعات مورد نیاز خود را از طریق مشاوره حقوقی تلفنی رایگان دریافت نمایید.

مجازات مخدرهای صنعتی

۱. تا پنج گرم کشف مواد صنعتی، مشمول پانصد هزار ریال تا یک میلیون ریال جریمه نقدی  و بیست تا پنجاه ضربه شلاق خواهد شد.

۲. بیش از پنج گرم تا یک گرم کشف مواد، دو میلیون تا شش میلیون ریال جریمه نقدی در بر داشته و شامل سی تا هفتاد ضربه شلاق است.

۳. برای کشف بیش از یک گرم تا چهار گرم مواد، از هشت میلیون تا بیست میلیون ریال جریمه نقدی و دو تا پنج سال حبس و سی تا هفتاد ضربه شلاق شامل می شود.

۴. کشف  چهار گرم تا پانزده گرم مواد، از بیست میلیون تا چهل میلیون ریال جریمه نقدی داشته و پنج تا هشت سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق را شامل می شود.

۵. کشف بیش از پانزده گرم تا سی گرم مواد، از چهل میلیون تا شصت میلیون ریال جریمه نقدی را شامل شده و مشمول ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق خواهد بود.

۶. کشف  بیش از سی گرم مواد، اعدام و مصادره اموال به همراه تأمین هزینه زندگی متعارف برای خانواده محکوم را شامل می شود.

در رابطه با احکام و قوانین مربوط به جزای حمل مواد مخدر می توانید در صورت وجود هر گونه سوال و موارد مبهم از راهنمایی های مشاوران حقوقی استفاده کنید و از خدمات مشاوره حقوقی رایگان تلفنی این مراکز بهره مند شوید.

مجازات قاچاق مواد مخدر مسلحانه

اگر قاچاق مواد مخدر بصورت مسلحانه صورت بگیرد مجازات آن اعدام است و در صورت صلاح دید دادگاه اعدام در محل زندگی‌ مجرم و در ملاء عام انجام خواهد شد.

مجازات اعدام در جرایم مواد مخدر

مجازات اعدام یکی از مقوله های مهم در رابطه با قانون قاچاق مواد مخدر است که با ۴ شرط به تصویب رسیده است. اگر هر یک از جرایم زیر ثابت شود مجازات اعدام محکوم یا محکومین اجرا خواهد شد:

  • اگر مجرمی سابقه محکومیت قطعی اعدام، حبس ابد و حبس بیش از ۱۵ سال را داشته باشد مشمول حکم اعدام خواهد بود.
  • استفاده از سلاح در مواردی که مجرم شریک جرم بوده و یا یکی از همدستان وی، در زمان ارتکاب جرم از اسلحه استفاده کرده باشد و یا برای مقابله با مامور مبارزه با مواد مخدر اقدام به کشیدن اسلحه و شلیک نموده باشد، در این صورت مجرم مشمول حکم اعدام خواهد شد.
  • استفاده از کودکان یا  افراد دیوانه برای حمل و خرید و فروش مواد حکم اعدام دارد.
  • اگر مجرم جزو سردستگان گروه باشد یا به عنوان پشتیبان مالی گروه قاچاق شناخته شود، حکم وی اعدام خواهد بود.
  • مجرم به علت ارتکاب جرم قبلی، سابقه محکومیت قطعی اعدام یا حبس ابد یا حبس بیش از ۱۵ سال داشته باشد، اگر برای بار دوم مرتکب مجدد این جرائم شود، مشمول حکم اعدام است.

با توجه به اینکه قوانین مربوط به مواد مخدر بستگی به موارد مختلفی دارد، بهتر است برای اینکه به صورت جامع و کامل بتوانید در این مورد کسب آگاهی کنید، به دفاتر و مراکز مشاوره ای مراجعه نمایید و از خدمات این موسسات که امکان ارائه آنها به صورت مشاوره حقوقی تلفنی رایگان نیز هست، استفاده نمایید.

 

 

بی اطلاعی فرد نسبت به حمل مواد مخدر

گاهی ممکن است برای آسیب زدن به شخصیت و موقعیت یک نفر به او تهمت حمل و نگهدادی مواد مخدر بزنند. مثلا در اتومبیل او مواد جاسازی کنند. این عمل جاسازی خود جرم به حساب می آید. در صورتیکه فرد بتواند به طور دقیق ثابت کند که در این امر بی تقصیر است از آن جرم مبرا خواهد شد.

ماده  ۲۶ قانون اصلاح مواد مخدر

این ماده می‌گوید: هرکسی با گذاشتن مواد مخدر و روان گردان در محلی قصد متهم کردن کسی را داشته باشد، حداکثر مجازات همان جرم برای او در نظر گرفته خواهد شد.

ماده ۲۲ قانون اصلاح مواد مخدر

  • اگر کسی کمک کند تا متهمی که به جرم مواد مخدر تحت تعقیب است، در جایی مخفی شود و یا او را فراری دهد، حکم نصف مجازات متهم برای او نیز صادر می شود.
  • با توجه به این ماده اگر کسی به مجرم مواد مخدر پناه دهد یا باعث فرار او شود، یعنی در فرار فرد یا افراد متهم همکاری و مشارکت داشته و بدین ترتیب به نصف مجازات متهم یا مجرم اصلی محکوم خواهد شد.

وقتی که فردی به جرم مواد مخدر دستگیر می‌شود دادگاه با توجه به دلایل و مدارک موجود و ارائه یک نسخه از لایحه دفاعیه کیفری مواد مخدر از طرف خود یا وکیلش، حکم مناسب را صادر می‌کند. همچنین اگر فردی برای اثبات بی گناهیش شاهدی داشته باشد شاهد به دادگاه احضار خواهد شد.

وکیل پرونده مواد مخدر

جرایم مربوط به مواد مخدر به دلیل آسیب های فردی و اجتماعی، یکی از پیچیده‌ترین جرایمی هستند که در قانون برای آن‌ها مجازات تعیین شده است.
به همین دلیل برای پیگیری این گونه جرایم بهتر است از مشاوره های حقوقی وکلای با تجربه و متخصص کمک گرفته شود. بنابراین توصیه می‌شود از ابتدای پرونده مرتبط با مواد مخدر، آن را به وکلای دادگستری بسپارید. برای اخذ اطاعات تکمیلی در این مورد می توانید از مشاوره حقوقی تلفنی مراکز و موسسات حقوقی استفاده کنید.

امتیاز شما به این مقاله
  • به اشتراک گذاشتن:

نظر دهید