1. خانه
  2. سفته ضمانت | آشنایی با سفته ضمانت و نکات مهم آن
سفته ضمانت | آشنایی با سفته ضمانت و نکات مهم آن

سفته ضمانت | آشنایی با سفته ضمانت و نکات مهم آن

  • ۱۴۰۳-۰۶-۲۵
  • 0 لایک
  • 7269 نمایش
  • 1 دیدگاه

سفته ضمانت که به آن سفته حسن انجام کار نیز گفته می‌شود، یکی از انواع سفته است که به منظور ضمانت از آن استفاده می‌شود. این سند مالی همانند چک، از دسته اوراقی به شمار می‌آید که به هدف تضمین از آن استفاده می‌شود. این روزها کارفرمایان برای اطمینان از حسن انجام کار اقدام به دریافت سفته ضمانت از کارجویان می‌کنند. در قانون کار به این اوراق اشاره نشده است و همین خلا قانونی می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی برای کارجویان شود. در این مطلب شما را با سفته ضمانت آشنا خواهیم کرد و نکات مهم آن را برای شما بازگو می‌کنیم.  در صورت داشتن هرگونه سوال در این خصوص با مشاوره حقوقی تلفنی رایگان تماس برقرار کنید.

تعریف سفته

سفته را می‌توان یکی از اسناد برای ضمانت مالی دانست. از طریق سفته می‌توان مبلغ مشخصی را در تاریخ معین شده به فرد دیگری انتقال داد. این اوراق از نظر حقوقی دارای اعتبار می‌باشند و به صورت کیفری نیز می‌توان آن‌ها را پیگیری کرد. به علاوه از این اسناد به عنوان وثیقه نیز استفاده می‌شود و شخص می‌تواند سفته را به عنوان ضمانت به فرد مقابل دهد. سفته در مبالغ مختلفی وجود دارد و آن‌را می‌توان از جاهای مختلفی تهیه کرد. سفته توسط دکه‌های سطح شهر نیز به فروش می‌رسد اما بهترین راه برای دریافت سفته برای انجام کارهای خود، مراجعه به یکی از شعب بانک ملی است. از طریق بانک می‌توان سفته را به قیمت واقعی خرید و از ایجاد هزینه‌های اضافی جلوگیری کرد.

 

سفته ضمانت وام بانکی

این نوع سفته‌ها معمولا برای ضمانت بازپرداخت وام منتقل می‌شوند و مانند سایر سفته‌ها باید مطابق قانون ۳۰۸ تجارت شامل شرایط اعتبار سفته باشد. بانک‌ها و موسسات مالی مختلف برای اعطای وام و تسهیلات به اشخاص شرایطی دارند که یکی از این شرایط داشتن تعدادی ضامن است. ضامن می‌تواند دوست عضو خانواده یا شریک تجاری شما باشد که تعهد وام گیرنده نسبت به بازپرداخت اقساط را تضمین می‌کند به این صورت که مقداری سفته و چک جهت تضمین فرد مورد نظر به بانک می‌دهد و با این کار مسؤلیت وام را در صورت عدم پرداخت اقساط وام‌گیرنده بر عهده خواهد داشت.

در صورت عدم بازپرداخت اقساط وام توسط وام‌گیرنده، طی روال قانونی هر بانک مثل چند ماه عقب افتادن، دادن تذکرها و پیگیری طبق مقررات، بانک به ضامن یا ضامن‌ها مراجعه می‌کند و از ضمانت‌هایی که به بانک داده‌اند مانند فیش کسر از حقوق یا سفته یا چک استفاده خواهد کرد. در این صورت واخواست یا اجرای سفته از سوی بانک یا محل گرفتن وام صورت می‌پذیرد که در سه نسخه تنظیم و توسط دارنده یعنی بانک امضا شده و به صادرکننده سفته یعنی ضامن ابلاغ می‌شود. در صورت عدم پرداخت سفته توسط ضامن بانک از طریق دادگاه و طرح شکایت نسبت به دریافت آن اقدام می‌کند. در واخواست سفته کپی کاملی از سفته نوشته می‌شود و دستور پرداخت مبلغ آن توسط دادگاه قید خواهد شد.

سفته ضمانت وام خانگی

به طور معمول همه صندوق‌های وام خانگی بر پایه اعتماد و بین افراد خانواده و بستگان شکل می‌گیرند که همین امر موجب می‌شود در قبال واگذاری وام خانگی، ضمانتی به جز اعتماد متقابل منتقل نشود. با وجود این ممکن است گاهی صندوق وام‌های خانگی بین افراد بیشتری گسترش یابد یا افراد با ایجاد شرایط وام‌های بزرگ تصمیم به وضع قوانین محکم‌تری مثل دریافت سفته یا چک در قبال اعطای وام از اعضا گرفته باشند. در این حالت صندوق‌دار به میزان مبلغ وام با شرایطی توافقی از هرکس که وام دریافت کند سفته گرفته و شرایط نوشتن و واخواست آن از طریق دادگاه، مانند شرایط سفته ضمانت عادی خواهد بود.

جالب است بدانید سفته تنها از طریق مراجعه به دادگاه حقوقی و طرح دادخواست قابل مطالبه است و نپرداختن آن جرم نیست. اما نپرداختن چک مجازات کیفری دارد و چون سند رسمی لازم الاجراست تنها با مراجعه به اداره اجرای اسناد قابل وصول است.

از ملاحظات مهمی که در مورد سفته باید به آن توجه داشت این است که سفته می‌تواند با ظهرنویسی‌های زیاد به اشخاص متعددی منتقل شده باشد، در این حالت نه تنها فرد صادرکننده سفته بلکه همه پشت‌نویسان نسبت به دارنده سفته مسئولیت تضامنی دارند. به این معنی که همه این افراد مسئول پرداخت کل مبلغ هستند و دارنده سفته می‌تواند به هریک که دسترسی بهتری داشت مراجعه و همه وجه را از او بخواهد. البته هرکدام از امضاکننده‌ها این حق را دارند که برای گرفتن مبلغ، به امضاکننده قبل از خود مراجعه کنند که در نهایت حق مطالبه وجه از شخص صادرکننده سفته نیز وجود دارد.

 

 

اطلاعات لازم برای درج بر روی سفته حسن انجام کار

برای ارائه سفته لازم است تمامی اطلاعات نوشته شده بر روی آن پر شود. این کار باعث می‌شود از وقوع سواستفاده‌های مختلف جلوگیری شود. در غیر این صورت ممکن است با دادن این سفته‌ها به افراد مختلف سر از صف طولانی دادگاه‌ها و یا شوراهای حل اختلاف در بیاورید. بر روی سفته قسمت‌هایی وجود دارد که شخص صادر کننده آن باید به دقت این قسمت‌ها را پر کند. در ادامه مطلب به شرح این موارد می‌پردازیم.

مبلغ سفته ضمانت

مبلغ سفته با اعداد و حروف بر روی آن نوشته می‌شود. این کار ارزش سفته را مشخص می‌کند و لازم است تا دقت لازم را داشت. هر سفته تا نقدار مشخصی را پشتیبانی می‌کند و اگر بیش از حداکثر مبلغ بر روی آن درج شود از درجه اعتبار ساقط خواهد بود. سفته در حقیقت تا حداکثر مبلغ درج شده بر روی خود را می‌تواند تضمین کند.  اگر سوالی در خصوص چک امانی دارید لطفا مقاله لینک شده را مطالعه فرمایید.

نام و نام خانوادگی متعهد

فردی که اقدام به نوشتن سفته برای ارائه آن می‌کند لازم است تا نام و نام خانوادگی خود را در این بخش بنویسد. این قسمت نشان می‌دهد که چه شخصی در قبال این سفته مسئول است و می‌توان سفته را از طریق فرد متعهد آن پیگیری کرد.

تاریخ امضای سفته ضمانت

در این بخش تاریخی که سفته امضا شده است باید درج شود. این قسمت نشان می‌دهد که سفته در چه تاریخی به فرد مقابل تحویل داده شده است و از چه تاریخی اعتبار خود را به واسطه اطلاعات موجود کسب کرده است.

حواله سفته

در این قسمت باید نام فردی که سفته در وجه او صادر می‌شود درج گردد. البته می‌توان از کلمه حامل برای این بخش استفاده کرد. حامل بودن سفته به این معنا است که هر فردی سفته را در دست داشته باشد، مالک آن به شمار می‌رود و می‌تواند اقدامات مالی و قانونی را با آن انجام دهد.

محل اقامت

یکی دیگر از اطلاعات موجود بر روی سفته محل اقامت شخص صادرکننده آن است. این اطلاعات باعث می‌شود تا پیگیری سفته دقیقتر صورت بگیرد و اعتبار آن بالاتر باشد. همچنین اقدامات قضایی و کیفری را نیز آسان‌تر خواهد کرد.

محل پرداخت وجه

متعهد می‌تواند محل پرداخت وجه را بر روی آن درج کند. این یعنی فردی که سفته را در دست دارد باید به محل درج شده برای وصول آن مراجعه کند و در مکان‌های دیگر نمی‌تواند از سفته موجود بهره‌ای ببرد.  پاسخ سوالات خود را در خصوص صدور و وصول سفته در مقاله لینک شده مشاهده کنید.

استفاده از سفته حسن انجام کار و اجرا گذاشتن آن

طبق قراردی که بین کارفرما و کارمند بسته می‌شود، سفته ضمانت کار از طرف کارمند به کارفرما داده می‌شود. در قرارداد ذکر شده است که چه عواملی می‌تواند حسن انجام کار را زیر سوال ببرد و آن را فسخ از طرف کارمند تلقی می‌کند. در این موارد کارفرما می‌تواند سفته ضمانت را در مراجع قانونی به اجرا بگذارد. البته این در صورتی است که بتوان ضرر و زیان وارده را اثبات کرد و یا اثبات کرد که شرایط قرارداد زیر پا گذاشته شده است. در غیر این صورت امکان اجرا گذاشتن و یا استفاده از سفته وجود نخواهد داشت.

 

خیانت در امانت سفته

سفته حسن انجام کار در حقیقت به منظور ضمانت در اختیار کارفرما قرار می‌گیرد و به او امانت داده می‌شود. پس از اتمام دوره قراراداد، کارفرما موظف است تا سفته را به کارمند خود بازگرداند. در مواردی دیده شده است که کارفرما به دلیل جلوگیری از شکایت کارمند به وزارت کار برای دریافت مطالبات خود، از بازگرداندن سفته‌ها خودداری می‌کنند. همچنین در برخی از موارد کارفرماها سفته را مدتی نزد خود نگه می‌دارند تا از عدم ایجاد زیان پس از تحویل پروژه‌های پایانی کارمندان خود مطمئن شوند. در این موارد کارمند می‌تواند نامه‌ای را برای دریافت سفته‌های خود از کارفرما تنظیم کند. اگر کارفرما به دلایلی از دادن سفته‌ها به کارمنند سر باز زند، متعهد سفته می‌تواند از طریق مراجع قضایی اقدام به پس گرفتن سفته‌ها تحت عنوان خیانت در امانت کند.  پاسخ سوالات خود را در خصوص صدور و وصول سفته در مقاله لینک شده مشاهده کنید.

دقت در صدور سفته ضمانت امری ضروری است

لازم است تا ملاحظات لازم برای صدور سفته ضمانت صورت پذیرد. برای این کار کافی است تا اطلاعات مورد نیاز به دقت بر روی سفته درج شوند تا امکان سواستفاده از آن‌ها وجود نداشته باشد. همچنین باید به این نکته توجه کنید که سفته حسن انجام کار قانون مشخصی در وزارت کار ندارد و همین موضوع می‌تواند اختلافاتی را ایجاد کند.

در این مطلب شما را با سفته ضمانت و نکات مهم آن آشنا کردیم تا با رعایت نکات مهم استفاده از سفته خطرهای احتمالی را کاهش دهید و به صورت امن از این ابزار مالی برای پیشبرد کارهای خود استفاده کنید. در صورت داشتن هرگونه سوال در این خصوص با مشاوره حقوقی تلفنی رایگان تماس برقرار کنید.

۳.۴/۵ - (۲۰ امتیاز)
  • به اشتراک گذاشتن:

۱ دیدگاه

نظر دهید