با پیشرفت روز افزون تکنولوژی در ابعاد مختلف زندگی، به منظور جلوگیری از اتلاف انرژی، زمان و هزینه، سفته الکترونیکی یکی از خدماتی است که از تاریخ ۱۹ بهمن ماه ۱۴۰۰ همسو با این پیشرفت در کشور ما رونمایی شده است. از ۱۹ بهمن ماه امسال سفته آنلاین و الکترونیکی را میتوان به صورت ۲۴ساعته دریافت نمود. در این مطلب برای آن دسته از افرادی که نیاز به دریافت سفته الکترونیک دارند، اما اطلاعات کافی در این مورد ندارند، مطالب کامل و جامعی ارائه شده است. امید است با مطالعه این مطلب بتوانند به راحتی در مورد این خدمات آنلاین پرکاربرد اطلاعات کافی کسب نمایند.
سفته الکترونیکی چیست؟
سفته الکترونیکی نمونه دیجیتال سفته کاغذی است که به دنبال پیشرفتهای الکترونیکی صورت گرفته از ۱۹ بهمن ماه ۱۴۰۰ رونمایی و جایگزین سفتههای فیزیکی شده است. این نوع از سفته به جهت کاهش جعل اسناد و گره گشایی بخشی از مسایل اقتصادی ارائه شده است. هم اکنون میتوان این سفته را به صورت ۲۴ ساعته، آنلاین و غیر حضوری دریافت نموده و ظهرنویسی آن را انجام داد.
کاربرد سفته الکترونیکی
کاربرد سفته الکترونیکی دقیقا همانند سفتههای فیزیکی است که بین افراد رد و بدل میشود. از مهمترین کاربردهای سفته الکترونیکی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- از مهمترین و بیشترین کاربردهای سفته الکترونیکی، استفاده از آن برای ضمانت دریافت وام و تسهیلات است.
- به عنوان تعهد بین دو نفر نیز سفته الکترونیکی تبادل میشود.
- برخی از شرکتها و صاحبان مشاغل جهت ضمانت و تعهد کاری از کارکنان خود سفته دریافت میکنند. (سفته ضمانت)
دلایل استفاده از سفته الکترونیکی
سفتههای فیزیکی که در حال حاضر توسط بانکها ارائه میشود، در اعداد رندی مثل ۵ میلیون تومان، ۱۰میلیون تومان و یا ۲۰ میلیون تومان هستند. استفاده کنندگان این سفتهها با محدودیت برگههای سفته مواجه هستند. متقاضیان اعداد غیر رند، برای تهیه برگههای سفته باید تعداد برگههای سفته بیشتری را خرید کنند. با روی کار آمدن سفتههای الکترونیکی به اندازه مبلغی که سفته مورد نیاز است، میتوان در وجه فرد و یا سازمان مربوطه سفته صادر کرد.
امکان اینکه سفتههای کاغذی جعلی باشند وجود دارد، در حالی که با دریافت سفته الکترونیک ریسک جعلی بودن سفته بسیار کاهش مییابد. همچنین در هر ساعتی از شبانه روز و هر مکانی میتوان به راحتی برای دریافت سفته اقدام نمود.
مدارک مورد نیاز جهت خرید سفته الکترونیک
جهت تهیه و خرید سفته الکترونیکی مدارک و اطلاعات زیر مورد نیاز است:
- اطلاعات شخصی
- کد ملی
- شماره موبایل
- شماره حساب
- مبلغ
- تاریخ سر رسید
- عنوان بانک عامل
- هزینه خرید سفته
بعد از ارائه مشخصات و اطلاعات متقاضی و پرداخت هزینه، سفته مورد درخواست صادر میشود.
برای استفاده از سفته الکترونیکی تنها نیاز است تا فایل pdf سفته بانکی را به همراه کد ملی متقاضی و شناسه معتبر خزانه داری کل به شخص گیرنده ارائه داد.
نکته:
در صورتی که فایل pdf یا شماره شناسه معتبر خزانه داری مفقود شود، به راحتی میتوان از طریق کد ملی، سفته را پیگیری نمود.
مزایای استفاده از سفته الکترونیکی
- یکی از مهمترین مزایای سفته الکترونیکی صرفه جویی در زمان، انرژی و هزینه است.
- میتوان در هر مکان و زمانی در اسرع وقت سفته الکترونیکی را دریافت نمود.
- سفتههای الکترونیک دارای شناسه معتبری هستند که مورد تایید همه بانکها میباشد. از این رو خرید سفته به صورت آنلاین از امنیت و اعتبار بالایی برخوردار است. و امکان جعلی بودن آن وجود ندارد.
- در صورتی که فایل pdf یا شماره شناسایی مفقود شود، به راحتی میتوان از طریق کد ملی آن را پیگیری نمود.
- صدور سفته الکترونیکی به صورت آنی انجام میشود.
پشتنویسی (ظهر نویسی) سفته الکترونیکی
سفتهها هم مانند چکها نیاز است تا برای دریافت پشتنویسی شوند که به آن «ظهر نویسی» گفته میشود. ظهرنویسی سفته توسط دارنده آن امضا و تایید میشود.
زمانی که سفته کاغذی خریداری میشود، قبل از تحویل آن به شخص گیرنده، سفته پشتنویسی میشود. سفته الکترونیکی نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای سفته الکترونیکی در اپلیکیشن آی کاپ بخشی با عنوان ظهرنویسی در نظر گرفته شده است.
بعد از ورود به اپلیکیشن یا سایت بانکها، سفته توسط فرد متقاضی صادر میشود. سپس در بخش مشخص شده با عنوان «ظهر نویسی» اطلاعات فرد گیرنده به طور کامل ثبت میشود. فرد گیرنده که اطلاعات وی در بخش ظهرنویسی وارد شده، به عنوان ظهرنویس امکان دسترسی به سفته فوق را دارد.
نکته مهم در مورد صدور سفته الکترونیکی این است که امکان اشتباه و یا قلم خوردگی در پشتنویسی سفته الکترونیکی وجود ندارد.
سایت صادر کننده سفته
چنانچه شخصی قصد خرید سفته کاغذی را داشته باشد، باید به شعبات بانکها یا برخی از دکههای روزنامه فروشی مراجعه نموده و سفته کاغذی را خریداری کند.
به نقل از ایلنا، وزیر اقتصاد اظهار داشت: افرادی که تمایل به خرید سفته الکترونیکی دارند، در حال حاضر از تاریخ ۲۰ بهمن ماه ۱۴۰۰ از طریق سه بانک ملی، بانک قرض الحسنه رسالت و بانک آینده امکان خرید اینترنتی سفته به صورت ۲۴ساعته فراهم شده است.
همچنین اپلیکیشن آی کاپ به عنوان یک سامانه معتبر دریافت سفته الکترونیکی در حال راه اندازی است تا کاربران بتوانند با نصب اپلیکیشن آی کاپ در گوشی خود برای خرید سفته در کوتاهترین زمان ممکن اقدام کنند.
هزینه سفته الکترونیکی
قیمت سفته کاغذی و سفته الکترونیکی با هم برابر است. تنها تفاوت این دو نوع سفته در امور مربوط به دریافت سفته است که اولی به صورت حضوری از طریق بانکها و باجههای روزنامه فروشی و دومی به صورت آنلاین است. قیمت سفته در سال ۱۴۰۰ نسبت به سالهای گذشته تغییری نکرده است. مبلغ هر یک میلیون تومان سفته الکترونیکی ۵۰۰ تومان است.
به عنوان مثال شخصی که قصد خرید ۲۰ میلیون تومان سفته را دارد، باید مبلغ ۱۰۰۰۰ تومان را بابت سفتهها به حساب سازمان مالیاتی کشور واریز کند.
در جدول زیر نرخ فروش سفته الکترونیکی آورده شده است:
جدول نرخ فروش سفته الکترونیکی | |
مبلغ سفته | هزینه خرید سفته |
۱ میلیون تومان | ۵۰۰ تومان |
۵ میلیون تومان | ۲۵۰۰ تومان |
۱۰ میلیون تومان | ۵۰۰۰ تومان |
۲۰ میلیون تومان | ۱۰.۰۰۰ تومان |
۵۰ میلیون تومان | ۲۵.۰۰۰ تومان |
۱۰۰ میلیون تومان | ۵۰.۰۰۰ تومان |
مدت زمان دریافت سفته الکترونیکی
برای دریافت سفته به صورت کاغذی نیاز است تا به بانک مراجعه نموده و منتظر صدور و دریافت سفته بمانید. اما خرید سفته الکترونیکی بسیار سریع و آنی است. میتوان با مراجعه به اپلیکیشن و یا سایت بانکهای مورد نظر، درخواست خرید سفته را ثبت نمایید. با واریز هزینه خرید سفته، سفته الکترونیکی بلافاصله برای فرد متقاضی صادر خواهد شد.
ضمانت سفته الکترونیکی
برخی مواقع ممکن است گیرنده سفته، درخواست ضامن برای سفته را داشته باشد. ضامن شخصی است که پشت سفته را امضا میکند و تعهد فردی را که سفته بنام وی صادر شده را تضمین میکند.
برای ضمانت سفته الکترونیکی، ضامن بعد از احراز هویت، گواهی امضای دیجیتال خود را ثبت میکند. با ارائه مشخصات سفته شامل کد ملی صادر کننده و شماره یکتای سفته، میتوان سفته مورد نظر را ضمانت نمود.
یک فرد حقیقی معمولی به عنوان ضامن میتواند پشت سفته را امضا کند و نیازی نیست تا ضامن کارمند بوده و یا ویژگیهای خاصی داشته باشد.
تسویه سفته الکترونیکی
زمانی که فرد صادر کننده سفته قصد تسویه سفته خود را داشته باشد، باید کد شناسه سفته را در کادر مورد نظر وارد کند و مبلغ واریزی خود را ثبت نماید. مبلغ پرداختی به عنوان هزینه تسویه شده در سیستم ثبت میشود.
البته دریافت تایید فرد گیرنده نیز الزامی است.
واخواست سفته
در صورتی که فرد صادر کننده سفته نتواند به تعهدات خود عمل کند، گیرنده سفته میتواند جهت برگشت زدن سفتهها از طریق مراکز قضایی اقدام کند.
واخواست همان زمانی است که در ابتدا بین طرفین توافق شده اما صادر کننده سفته نتوانسته تعهدات خود را انجام داده و مبلغ مورد توافق را برگرداند. در این صورت فرد گیرنده سفته میتواند به مراکز قضایی مراجعه نموده و با در دست داشتن شناسه و کد ملی صادر کننده سفته، نسبت به واخواست سفته اقدام کند.
سخن پایانی
سفته آنلاین همان سفتههای کاغذی هستند، که به صورت اینترنتی و آنلاین صادر میشوند. متقاضیان سفتههای آنلاین میتوانند از طریق سایتهای بانکها و یا اپلیکیشن ای کاپ به صورت آنلاین، در هر مکان و زمانی و در ۲۴ ساعت شبانه روز نسبت به خرید سفته الکترونیکی اقدام کنند.
سفتههای الکترونی از بابت قیمت تفاوتی با سفتههای کاغذی ندارند و برای هر میلیون سفته مبلغ ۵۰۰ تومن هزینه خرید سفته اخذ شده و به حساب سازمان مالیاتی کشور واریز میشود.
با توجه به سهولت و سرعت صدور سفته ها میتوان به عنوان تعهد کاری، ضمانت و… از سفتههای الکترونیکی استفاده نمود.
این سفتهها نیز همانند سفته های کاغذی امکان ضمانت تسط یک ضامن، تسویه و واخواست دارند.
نظر دهید