اخیرا قانون جدیدی برای چک وضع شده است که بهموجب آن افراد لازم است برای دریافت دستهچک، در سامانه صیاد ثبتنام کنند و در هر زمان که میخواهند چک جدید صادر کنند، اطلاعات صادرکننده و دریافتکننده را در این سامانه ثبت کنند. هدف اصلی ایجاد این قانون، کاهش میزان چکهای برگشتی و افزایش اعتبار چکهاست. بنابراین، یکی از سوالاتی که در این شرایط مطرح میشود این است که تکلیف چکهای برگشتی قدیمی چیست. اگر شما نیز در این مورد سوال دارید در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ سوال خود را با جزئیات بیشتری دریافت کنید اما قبل از آن لازم است در مورد قانون جدید چک بیشتر آشنا شوید.
قانون جدید چک چیست؟
اصلاح قانون صدور چک برای افزایش اعتبار چکها و کاهش صدور چکهای بیمحل وضع شد و بخشهایی از آن از سال ۱۴۰۰ اجرایی شد. بر اساس این قانون، اگر چکی را صادر میکنید لازم است اطلاعات آن ازجمله تاریخ سررسید، مبلغ و اطلاعات هویتی فرد ذینفع را در سامانه یکپارچهسازی چک یا سامانه صیاد ثبت کنید. از سوی دیگر، فرد دریافتکننده چک نیز لازم است مندرجات روی چک را با مندرجات چک در سامانه صیاد تطبیق دهد. در این صورت، فرایند صدور چکها بهصورت دقیقتری انجام میشود و از بروز مشکلات حقوقی در آینده بهطور قابلتوجهی پیشگیری میشود.
از سوی دیگر، فردی که چک را دریافت میکند میتواند در سامانه صیاد از سابقه فرد صادرکننده چک بهخوبی مطلع شود و بهاینترتیب، اطمینان حاصل کند که چکی که دریافت میکند تامین وجه خواهد شد یا خیر. در قانون جدید چک، همچنین، دیگر امکان پشتنویسی چک وجود ندارد و هرگونه انتقال چک باید در سامانه صیاد ثبت شود. صدور چک در وجه حامل نیز در این قانون جدید ممنوع شده است. بنابراین، بانک مرکزی میتواند به این صورت، نظارت دقیقی بر روی چکها داشته باشد. برخلاف قانون قدیم که بر اساس آن، بانکها موظف به صدور دستهچک بودند در قانون جدید، بانک مرکزی مسئول صدور دستهچک برای افراد است. پیشنهاد میکنید در مقاله لینک شده با مراحل رفع سوء اثر چک برگشتی آشنا شوید.
تکلیف چکهای قدیمی در قانون جدید چیست؟
اگرچه بخشهای بسیار زیادی از قانون اصلاح قانون صدور چک از سال ۱۴۰۰ اجرایی شده است اما دستهچکها و چکهای قدیمی همچنان معتبر هستند. بنابراین، تا زمانی که دستهچک شما هنوز تمام نشده است میتوانید از آن استفاده کنید اما وقتی از آخرین برگه دستهچک خود استفاده کردید، دستهچک جدیدی برای شما صادر میشود که مشمول قانون جدید میشود و ثبت آن در سامانه صیاد الزامی است. برای اطلاع از مدت اعتبار چک برگشتی روی لینک کلیک کنید.
بنابراین، با وجود وضع قانون جدید چک، چکهای قدیم همچنان معتبر هستند و چکهای قدیم حتی میتوانند در وجه حامل نیز صادر شوند و امکان پشتنویسی آنها نیز وجود دارد. قانون جدید برای چکهای قدیمی اعمال نمیشود و همان قانون گذشته برایشان در نظر گرفته میشود. درصورتیکه در مورد قانون جدید چک سوالات دیگری دارید میتوانید سوالات خود را با مشاورهای سایت مشاوران حقوقی مطرح کنید و با استفاده از این خدمات، مشاوره حقوقی رایگان دریافت کنید.
تکلیف چکهای برگشتی قدیمی در قانون جدید چیست؟
همانطور که مطرح شد قانون جدید با هدف کاهش چکهای برگشتی و اعتباربخشی به چکها ایجاد شده است. بنابراین، در این شرایط، تعیین تکلیف چکهای برگشتی قدیمی اهمیت زیادی پیدا میکند. بر اساس قانون جدید، پس از گذشت سه سال از برگشت خوردن چک و صدور گواهی عدم پرداخت و در صورت نبود شاکی، بانک میتواند رفع سوء اثر چک را انجام دهد و بنابراین، سوابق فرد صادرکننده چک اصلاح میشود. شما می توانید با صفر تا صد چک برگشتی و مجازات آن در قانون جدید و قدیم آشنا شوید.
بر اساس قانون جدید، بانکها موظفاند با مراجعه آنلاین به سامانه قوه قضاییه، برای صادرکنندگان چکهای برگشتی، استعلام بگیرند و در صورت وجود نداشتن سوءسابقه و شکایت، با درج کد ششرقمی در سامانه بانک مرکزی، فورا برای رفع سوء اثر چکها اقدام کنند. در مقابل، اگر همچنان، از صادرکننده چک شکایتی در جریان است، رفع سوء اثر امکانپذیر نیست و چک برگشتی روال قبلی خود را طی میکند.
از سوی دیگر، بر اساس قانون جدید اگر در سوابق شما چک برگشتخورده وجود داشته باشد شما نمیتوانید چک جدیدی را در سامانه صیاد ثبت کنید و بنابراین، در ابتدا لازم است برای تامین وجه چک برگشتی قبلی و درنتیجه رفع سوء اثر اقدام کنید. این امر در راستای هدف قانون جدید چک یعنی کاهش میزان چکهای برگشتی در نظر گرفته شده است.
درنهایت، در قانون جدید تمرکز بر جلوگیری از صدور چکهای بیمحل است و بنابراین، برای صدور و دریافت چک، برنامه مدونی در نظر گرفته شده است. پس از وضع این قانون، سوالی که افراد بسیار زیادی آن را مطرح کردهاند این است که تکلیف چکهای برگشتی چیست. بر اساس قانون جدید، پس از گذشت سه سال از صدور گواهی عدم پرداخت، بانک پس از استعلام از قوه قضاییه و در صورت نبود شاکی میتواند برای رفع سوء اثر اقدام کند و درنتیجه فردی که چک برگشتی را صادر کرده است مجددا میتواند دستهچک دریافت کند. اگر باز هم در این مورد سوالاتی در ذهن دارید، پیشنهاد میکنیم از خدمات مشاوره حقوقی رایگان سایت مشاوران حقوقی بهرهمند شوید و بهاینترتیب، پاسخ سوالات خود را از افرادی متخصص دریافت کنید.
۸ نظرات
جعفری
سلام آیا بعداز ۷سال چک برگشتی بدون تحویل لاشه رفع اثر بشه ضمنآ می توانم حساب بانکی افتتاح کنم
عباس
سلام و عرض ادب
در مورد چکهای برگشتی قدیمی هم امکان تامین مبلغ چک از حسابهای دیگر شخص وجود داره؟
و کسی که چک برگشتی قدیمی داره آیا میتونه حساب سپرده در بانکهای دیگه باز کنه و کارت عابر بانک بگیره؟
ممنون میشم اگه پاسخ بفرمایید
اصغر
سلام من ازسال۹۵چک برگشتی دارم وشاکی نیزاززمان برگشت دارم ولی تابه حال وصول نکردم تکلیف چک برگشتی وحساب من چی میشود آیاحساب بانکی من نیز مسدودمی شود
اصغر
سلام من ازسال۹۵چک برگشتی دارم وشاکی نیز دارم ولی تابه حال وصول نکردم تکلیف چک برگشتی وحساب من چی میشود آیاحساب بانکی من نیز مسدودمی شود
شهره نیرو
سلام ،اگر چک های قدیمی برگشت خورده اند شامل برداشت از حساب های دیگر طرف میشود؟
عبدالرحیم عباس زاده
چک های برگشتی شکایت شده که پس از چندین سال (۵)صاحب چک پولی پرداخت نکرده وحکم جلب صاحب چک منتفی شده ایا دوباره میتوان از صاحب چک به عنوان بدهکار شکایت کرد .ممنون از جوابتون
قاسم
سلام
یک چک دادم به شخصی ،سررسید آن برج ۶ سال ۹۲ بوده و برج ۷ سال ۱۴۰۰ برگشت زده ،آیا او میتواند خسارت تاخیر و تادیه بگیرد؟
مهدي حسن پور
سلام بنده یه واحد آپارتمان خریدم ومبغ۴۵۰ میلیون تومانپیش پرداخت دادم طی سه فقره چک به سازنده دادم واز آن مبلغ ۶۵ملیون تومان الباق بود که چک داده بودم. به علت اینکه سازنده طی یک سال هست که پرژه را ساخت ساز نکرده ومتواری هست و عده وعید دروغکی برای ساخت واحد میدهد بتده چک به مبلغ الباقی یعنی همان ۶۵ ملیون را را پاس نکردم وبرگشت زده وشکایت کرده چک را در وجهه شرکت سازنده داده بودم که چک را مهرزده وبه کس دیگری داده والان همان طرف شکایت حقوقی کرده یعنی نفر دوم که چک را گرفته. والان برای بیستم این ماه برای بنده یعنی امروز از دادگاه اسمس آمده ساعت ۱۱ دادگاه حاظر بشم. لطفا راهنمایی بکنید. بنده کارمند دولت هستم