1. خانه
  2. تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی چیست؟
تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی چیست؟

تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی چیست؟

  • ۱۴۰۳-۰۱-۱۰
  • 6 لایک
  • 7801 نمایش
  • 22 دیدگاه ها

اخیرا قانون جدیدی برای چک وضع شده است که به‌موجب آن افراد لازم است برای دریافت دسته‌چک، در سامانه صیاد ثبت‌نام کنند و در هر زمان که می‌خواهند چک جدید صادر کنند، اطلاعات صادرکننده و دریافت‌کننده را در این سامانه ثبت کنند. هدف اصلی ایجاد این قانون، کاهش میزان چک‌های برگشتی و افزایش اعتبار چک‌هاست. بنابراین، یکی از سوالاتی که در این شرایط مطرح می‌شود این است که تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی چیست. اگر شما نیز در این مورد سوال دارید در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ سوال خود را با جزئیات بیشتری دریافت کنید اما قبل از آن لازم است در مورد قانون جدید چک بیشتر آشنا شوید.

 

قانون جدید چک چیست؟

اصلاح قانون صدور چک برای افزایش اعتبار چک‌ها و کاهش صدور چک‌های بی‌محل وضع شد و بخش‌هایی از آن از سال ۱۴۰۰ اجرایی شد. بر اساس این قانون، اگر چکی را صادر می‌کنید لازم است اطلاعات آن ازجمله تاریخ سررسید، مبلغ و اطلاعات هویتی فرد ذینفع را در سامانه یکپارچه‌سازی چک یا سامانه صیاد ثبت کنید. از سوی دیگر، فرد دریافت‌کننده چک نیز لازم است مندرجات روی چک را با مندرجات چک در سامانه صیاد تطبیق دهد. در این صورت، فرایند صدور چک‌ها به‌صورت دقیق‌تری انجام می‌شود و از بروز مشکلات حقوقی در آینده به‌طور قابل‌توجهی پیشگیری می‌شود.

از سوی دیگر، فردی که چک را دریافت می‌کند می‌تواند در سامانه صیاد از سابقه فرد صادرکننده چک به‌خوبی مطلع شود و به‌این‌ترتیب، اطمینان حاصل کند که چکی که دریافت می‌کند تامین وجه خواهد شد یا خیر. در قانون جدید چک، همچنین، دیگر امکان پشت‌نویسی چک وجود ندارد و هرگونه انتقال چک باید در سامانه صیاد ثبت شود. صدور چک در وجه حامل نیز در این قانون جدید ممنوع شده است. بنابراین، بانک مرکزی می‌تواند به این صورت، نظارت دقیقی بر روی چک‌ها داشته باشد. برخلاف قانون قدیم که بر اساس آن، بانک‌ها موظف به صدور دسته‌چک بودند در قانون جدید، بانک مرکزی مسئول صدور دسته‌چک برای افراد است. پیشنهاد میکنید در مقاله لینک شده با مراحل رفع سوء اثر چک برگشتی آشنا شوید.

تکلیف چک‌های قدیمی در قانون جدید چیست؟

اگرچه بخش‌های بسیار زیادی از قانون اصلاح قانون صدور چک از سال ۱۴۰۰ اجرایی شده است اما دسته‌چک‌ها و چک‌های قدیمی همچنان معتبر هستند. بنابراین، تا زمانی که دسته‌چک شما هنوز تمام نشده است می‌توانید از آن استفاده کنید اما وقتی از آخرین برگه دسته‌چک خود استفاده کردید، دسته‌چک جدیدی برای شما صادر می‌شود که مشمول قانون جدید می‌شود و ثبت آن در سامانه صیاد الزامی است.  برای اطلاع از  مدت اعتبار چک برگشتی روی لینک کلیک کنید.

بنابراین، با وجود وضع قانون جدید چک، چک‌های قدیم همچنان معتبر هستند و چک‌های قدیم حتی می‌توانند در وجه حامل نیز صادر شوند و امکان پشت‌نویسی آن‌ها نیز وجود دارد. قانون جدید برای چک‌های قدیمی اعمال نمی‌شود و همان قانون گذشته برایشان در نظر گرفته می‌شود. درصورتی‌که در مورد قانون جدید چک سوالات دیگری دارید می‌توانید سوالات خود را با مشاورهای سایت مشاوران حقوقی مطرح کنید و با استفاده از این خدمات، مشاوره حقوقی رایگان دریافت کنید.

تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی در قانون جدید چیست؟

همانطور که مطرح شد قانون جدید با هدف کاهش چک‌های برگشتی و اعتباربخشی به چک‌ها ایجاد شده است. بنابراین، در این شرایط، تعیین تکلیف چک‌های برگشتی قدیمی اهمیت زیادی پیدا می‌کند. بر اساس قانون جدید، پس از گذشت سه سال از برگشت خوردن چک و صدور گواهی عدم پرداخت و در صورت نبود شاکی، بانک می‌تواند رفع سوء اثر چک را انجام دهد و بنابراین، سوابق فرد صادرکننده چک اصلاح می‌شود. شما می توانید با صفر تا صد چک برگشتی و مجازات آن در قانون جدید و قدیم آشنا شوید.

بر اساس قانون جدید، بانک‌ها موظف‌اند با مراجعه آنلاین به سامانه قوه قضاییه، برای صادرکنندگان چک‌های برگشتی، استعلام بگیرند و در صورت وجود نداشتن سوءسابقه و شکایت، با درج کد شش‌رقمی در سامانه بانک مرکزی، فورا برای رفع سوء اثر چک‌ها اقدام کنند. در مقابل، اگر همچنان، از صادرکننده چک شکایتی در جریان است، رفع سوء اثر امکان‌پذیر نیست و چک برگشتی روال قبلی خود را طی می‌کند.

 

از سوی دیگر، بر اساس قانون جدید اگر در سوابق شما چک برگشت‌خورده وجود داشته باشد شما نمی‌توانید چک جدیدی را در سامانه صیاد ثبت کنید و بنابراین، در ابتدا لازم است برای تامین وجه چک برگشتی قبلی و درنتیجه رفع سوء اثر اقدام کنید. این امر در راستای هدف قانون جدید چک یعنی کاهش میزان چک‌های برگشتی در نظر گرفته شده است.

درنهایت، در قانون جدید تمرکز بر جلوگیری از صدور چک‌های بی‌محل است و بنابراین، برای صدور و دریافت چک، برنامه مدونی در نظر گرفته شده است. پس از وضع این قانون، سوالی که افراد بسیار زیادی آن را مطرح کرده‌اند این است که تکلیف چک‌های برگشتی چیست. بر اساس قانون جدید، پس از گذشت سه سال از صدور گواهی عدم پرداخت، بانک پس از استعلام از قوه قضاییه و در صورت نبود شاکی می‌تواند برای رفع سوء اثر اقدام کند و درنتیجه فردی که چک برگشتی را صادر کرده است مجددا می‌تواند دسته‌چک دریافت کند. اگر باز هم در این مورد سوالاتی در ذهن دارید، پیشنهاد می‌کنیم از خدمات مشاوره حقوقی رایگان سایت مشاوران حقوقی بهره‌مند شوید و به‌این‌ترتیب، پاسخ سوالات خود را از افرادی متخصص دریافت کنید.

۳.۹/۵ - (۸۷ امتیاز)
  • به اشتراک گذاشتن:

۲۲ نظرات

  •  ‫11 ماه قبل

    سلام من سال ۹۳ بابت ضمانت یکی از بستگان یه چک بانک ملت به مبلغ ۳ میلیون گذاشتم و درجریان برگشت خوردن چک نبودم و بانکم هیچ اطلاعی نداد و طبق روال کارای بانکیم و انجام میدادم بجز گرفتن وام و دسته چک تا چند ماه پیش یه کارتم گم شد و خواستم جدیدشو بگیرم گفتن چک برگشتی داری مال سال۹۳ داری ولی شکایت قضایی نکرده الان تو شهر خودمون نیستم و تهرانم باید چطوری رفع سواثر کنم آیا سامانه داره یا از طریق بانکای اینجا میتونم و اینکه من نه سریال چک و نه ته چک و ندارم لطفا راهنمایی کنید

  • سلام من در سال ۹۷ بر شکست شدم و از سه بانک ،تعداد ۱۰۷فقره چک برگشتی دارم که طی مرور زمان تمامی لاشه چک ها گم شده و فقط تعدادی مانده برای رفع سو اثر امروز به شعبه مربوط (سپه تنکابن)رفتم و مسئول بانک فرمی را پر کرد ولی ایشان گفت من در صورت نداشتن شاکی برای رفع سو اثر به بانک مرکزی میفرستم ولی چون تعداد برگشتی بالا هست فکر نکنم بانک مرکزی رفع سو اثر انجام دهد و من در یک شرکت کارمند هستم و باید برای واریز حقوق در بانک ملی عابر بانک بگیرم و بانک ملی به خاطر چک برگشتی افتتاح حساب انجام نداد لطفا راهنمایی کنید ممنونم

  •  ‫1 سال قبل

    اگر بنده یک فقره چک قدیمی برگشت خورده داشته باشم. میتوانم چک صیادی رو برای اولین بار ثبت کنم؟

  •  ‫1 سال قبل

    سلام چک قدیمی در وجه (فلانی بابت رهن) در یک روز صادر شده و در همان روز برگشت میخوره اما برگشت زننده قولنامه ای به تاریخ آن روز و شماره چک در آن قولنامه ندارد اصلا قولنامه ای وجود ندارد ولی در متن چک نوشته شده بابت رهن آیا این شکایت کیفری یا حقوقی محسوب میشود؟
    (البته از بحث اخاذی و زورگیری چک بگذریم چون نتوانستیم اثبات کنیم حالا طرف مقابل رفته شکایت کیفری کرده) با این تفاسیر این حکم این چک کیفری هست یا حقوقی؟
    با تشکر

  •  ‫1 سال قبل

    با سلام به نظر بنده باید مثل قدیما پول و نقد کنی بزاری خونه به جای اینکه توی بانک نگه داری ازقدیم گفتن گربه برای رضای خدا موش نمیگیره این بانکها فقط سود خودشونو درنظر میگیرن وقتی برای اینکه بدونی چقدر تو حساب پول داری یا همون موجودی یا هر تراکنش ساده ای باید هزینه بدی حساب میاد دستت من که میگم این همه معرکه وسیاه بازی فقط برای دوشیدن مردمه حالا شما خود دانید از هرچی بانک و بانک داری بیزارم
    نادرخان

  •  ‫1 سال قبل

    از زمان برگشت شدن چک دیرکرد و خسارت رو حساب میکنن.

  •  ‫1 سال قبل

    باسلام
    من تعداد۸چک برگشتی سال۹۶داشتم مدتی حساب معمولیم مسدود شده پس چرا بعداز ۶سال بازم.حسابم کسدپد شده و.اجازه افتتاح حساب ندارم

  •  ‫1 سال قبل

    باسلام و خسته نباشید
    یه سوال داشتم
    بنده یه فقره چک سفید امضا گم کرده بودم و خودم خبرنداشتم ته چک رو هم ننوشته بودم ولی از ته چک های شماره قبل و شماره بعد چک مذکور مطمئنم سال ۹۵ بوده
    یکی الان این چک دستشه و تاریخ زده به ۱۴۰۰ و چندروز پیش برگشت زده و کلیه حساب های بنده تو بانک های دیگه مسدود شده
    زنگ زدم به طرفی که چک دستشه میگه اینو از یه آقایی گرفتم گفتم شماره اونی که چک رو ازش گرفتی رو بده و ازدادن شماره اون آدم طفره رفت و نداد خواستم بدونم میتونم از اون شکایت کنم و اگه امکان شکایت دارم تحت چه عنوان شکایت کنم
    خیلی ممنون میشم راهنمایی ام کنید

  • من از سال ۸۷ یک چک دارم که طرف حاضر نیست پول آنرا پرداخت کند و در همان زمان قبل از ۶ ماه جک را برگشت زدم و هنوز چک پیش من است . چند وقت پیش به بانک صادر کننده چک مراجعه کردم . پول چک در حساب صادر کننده چک بود . ولی بانک با او تماس گرفت و صادر کننده جک گفت نمی خواهد جک را پرداخت کند . تکلیف من چیست . آیا می توانم از او شکایت کنم

نظر دهید