1. خانه
  2. عذر موجه عدم حضور در دادگاه حقوقی | علل موجه و شرایط رسیدگی به دعوی
عذر موجه عدم حضور در دادگاه حقوقی | علل موجه و شرایط رسیدگی به دعوی

عذر موجه عدم حضور در دادگاه حقوقی | علل موجه و شرایط رسیدگی به دعوی

در دعاوی حقوقی و دادگاه‌های مربوط به آن، حضور هردو طرف دعوا و وکلای آن‌ها درصورت وجود الزامی است و درصورتیکه هرکدام از طرفین بدون عذر موجه عدم حضور در دادگاه حقوقی غایب باشند، مشکلات زیادی برای آن‌ها به‌وجود می‌آید. مهم‌ترین مشکل عدم حضور در دادگاه تاثیرگذاری در شرایط اعتراض به حکم صادر شده‌است که گاهی علی‌رغم ارائه دادخواست اعتراض از سمت شخص غایب، اعتراض موردقبول واقع نمی‌شود.

غیبت هرکدام از طرفین دعوی باید دارای عذر موجه باشد، حتی وکلا نیز برای عدم حضور در دادگاه علی‌رغم حضور موکلین خود باید دلیلی قابل‌قبول داشته‌باشند. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی تلفنی رایگان با ما در ارتباط باشید.

عدم حضور وکیل در دادگاه

در تمام دعاوی حقوقی، وکلا موظف به حضور از اولین جلسه رسیدگی تا جلسه صدور رای هستند و عدم حضور آن‌ها خلاف قانون محسوب می‌شود و تنها با ارائه دلایل موجه برای عدم حضور می‌توانند در سایر جلسات دادگاه شرکت کرده و نسبت به رای‌های صادر شده اقدامات لازم را انجام دهند.

 

 

وضعیت رسیدگی به پرونده بدون وکیل

در جلساتی که حضور وکیل الزامی است و نبودن او می‌تواند باعث بروز مشکلات یا پایمال شدن حقوق موکل شود، تاریخ دادگاه تجدید شده و به جلسه‌ای دیگر موکول می‌شود. البته درصورتیکه دستوری در دادگاه صادر نشده باشد یا نیاز به تشکیل یک جلسه دیگر برای رسیدگی به رای صادرشده ‌باشد.

تعیین تاریخ تجدید برگزاری زمانیست‌که عدم حضور وکیل از نظر دادگاه موجه باشد، درغیراینصورت دادگاه بدون حضور وکیل برگزار شده و رای صادر می‌شود.

شرایط خاص و موجه عدم حضور

عذر موجه عدم حضور در دادگاه حقوقی برای وکلا زمانیست‌که یکی از اعضای درجه یک خانواده آن‌ها فوت شده‌ باشد. همچنین درصورت ابتلا به یک بیماری خاص که توان حرکت را از وکیل گرفته‌باشد نیز عدم حضور موجه است. درصورت بروز سیل یا زلزله و خسارت جانی یا مالی به وکیل، همزمانی ناگهانی دو دادگاه و مهم‌تر بودن دادگاه مثلا همزمان دادگاه جنایی با حقوقی که اولویت دادگاه جنایی است و… هم وکیل می‌تواند با عذر موجه در جلسه دادگاه حضور پیدا نکند.

عذر موجه عدم حضور در دادگاه حقوقی متهم

در تمامی دعاوی حقوقی، یک نفر خواهان و فردیست که دادخواست از سمت او ارائه شده‌است و یک نفر خوانده یا متهم است. در جلسات رسیدگی دادگاه‌های کیفری حضور متهم الزامی است، مگر در شرایط خاص که متهم عذر موجه عدم حضور در دادگاه حقوقی داشته‌باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوره حقوقی رایگان در ارتباط باشید.

دلایل موجه برای عدم حضور متهم از نظر دادگاه

یکی از دلایلی ‌که ممکن است متهم در دادگاه رسیدگی به مشکل خود حضور نداشته‌باشد، حبس به علت اتهامی دیگر است. البته ممکن است متهم برای جرمی که دادگاه برای آن تشکیل می‌شود در حبس باشد اما با صلاح قاضی حضور وکیل او در دادگاه کفایت کند. فوت اعضای خانواده تا درجه سه و فوت همسر، ابتلای همسر، فرزندان و خود متهم به بیماری، دیر رسیدن احضاریه به‌دست متهم به‌دلیل مشکلات پستی و… از دلایلی که هستند توسط مراجع قضایی موجه شناخته‌ می‌شوند.

درصورت بروز هرکدام از این مشکلات، متهم باید عدم حضور خود را پیش از دادگاه اطلاع دهد، درصورت موردقبول واقع شدن موضوع دادگاه تا ۳ روز به تعویق می‌افتد.

رسیدگی به دعوی درصورت عذر موجه عدم حضور در دادگاه حقوقی

درصورتیکه به‌هرکدام از دلایل گفته شده در بالا، متهم، وکیل یا خواهان در دادگاه حضور نداشته‌باشند و عدم‌ حضور آن‌ها موجه باشد، رای اولیه به‌صورت غیابی صادر می‌شود و به اشخاص غایب نیز اطلاع داده می‌شود. وظایف و ویژگی‌های وکیل خوب در این زمینه را در مقاله وکیل کیفری لینک شده مطالعه نمایید.

 

 

شرایط صدور حکم غیابی

اگر یکی از طرفین دعوی یا وکیل او در جلسات دادگاه حضور نداشته‌باشند و عدم حضور موجه باشد، لایحه‌ای توسط متهم برای دفاع یا تجدیدنظر در رای دادگاه ارسال نشده‌باشد و اخطاریه‌ای برای حضور طرفین ابلاغ نشده‌باشد؛ رای به‌صورت غیابی صادر شده و برای وکلا ارسال می‌شود.

در صدور حکم غیابی هرکدام از طرفین که حکم برعلیه او باشد، امکان اعتراض به حکم را دارد که به‌این‌کار واخواهی گفته می‌شود.

نحوه اعتراض به رای حکم غیابی

برای واخواهی یا حکم اعتراض زمان مشخصی وجود دارد، درصورتیکه فرد در داخل کشور باشد تا ۲۰ روز و برای افرادیکه خارج از کشور هستند تا ۲ ماه فرصت برای واخواهی داده می‌شود. البته ابتدا باید علت عدم حضور در دادگاه به‌دلیلی موجه ثابت شود.

درصورت اثبات این موضوع، حتی حکم درحال اجرا نیز متوقف شده و به دادخواست اعتراض فرد رسیدگی می‌شود. بااینحال بهتر است تا حد امکان از عدم حضور در دادگاه جلوگیری کرد.

اهمیت حضور در دادگاه برای احقاق حق

بهترین‌ کار برای جلوگیری از پایمال‌شدن حقوق در دادگاه و به‌نتیجه رسیدن سریع‌تر، حضور تمام طرفین در دادگاه حقوقی است اما درصورت عدم امکان حضور به‌صورت موجه، اولویت با حضور وکیل هرکدام از غایبین است تا از بروز هرگونه مشکل جلوگیری شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات این موضوع می‌توانید با وکلای حرفه‌ای سایت مشاوران حقوقی، به‌طور رایگان ارتباط گرفته و از راهنمایی‌های آن‌ها استفاده کنید.

۴.۷/۵ - (۴۱ امتیاز)
  • به اشتراک گذاشتن:

نظر دهید