1. خانه
  2. دادگاه صالح مطالبه وجه
دادگاه صالح مطالبه وجه

دادگاه صالح مطالبه وجه

دعاوی مطالبه وجه هنگامی مطرح می شوند که خواهان ادعای طلب از خوانده داشته باشد و به عنوان سند می تواند مبایعه نامه، فاکتور فروش و اجاره نامه و یا.. را ارائه دهد. علاوه بر موارد ذکر شده می تواند از شهادت شهود و یا یک رسید عادی به عنوان سند استفاده نماید. مواردی را که خواهان می تواند به عنوان سند مطالبه وجه استفاده نماید باید در هنگام تشکیل پرونده ارائه شود و برای مرجع قضایی صالح ارسال گردد. اگر قصد دارید تا با دادگاه صالح مطالبه وجه آشنا شوید، مطالعه ی ادامه ی این مقاله را به شما پیشنهاد می کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوره حقوقی رایگان در ارتباط باشید. زیرا به بررسی دادگاه صالح مطالبه وجه خواهیم پرداخت:

مطالبه وجه چیست ؟

مطالبه وجه که با نام مطالبه طلب نیز شناخته می شود، به معنای اخص مطالبه وجه نقد و پول رایج می باشد. که در معنای اعم آن می تواند شامل مطالبه انواع مال عینی و قیمی شود. به طور کلی می توان گفت هرگاه شخصی بابت مال و با وجهی از شخص دیگری طلبکار باشد می تواند نسبت به طرح دعوی، مال و یا وجه  مورد نظر خود را مطالبه نماید.

مطالبه ی وجه جزو دعاوی مالی محسوب می شود و با در نظر گرفتن میزان طلب مرجع صالح برای رسیدگی می تواند دادگاه عمومی حقوقی و یا شورای حل اختلاف باشد.

 

 

کدام دادگاه صلاحیت بررسی دعوای مطالبه وجه را دارد؟

هرگاه شخصی مدعی شود که طلبی نزد دیگری دارد می تواند با ارائه سند عادی و یا رسمی و حتی شهادت شهود نسبت به طرح دعوی مطالبه وجه اقدام نماید و دادخواست خود را ارائه دهد. پس از تنظیم دادخواست مطالبه وجه، فرد باید به دفاتر الکتریکی خدمات قضایی مراجعه کرده و متن دادخواست را در اختیار آن ها قرار دهد. در این هنگام فرد باید تمامی اسناد مربوطه را ارائه دهد و هزینه ی ثبت دادخواست و دادرسی را پرداخت نماید. قابل ذکر است که فرد باید از قبل در سامانه ی ثنا ثبت نام کرده باشد.

پس از ثبت دادخواست توسط دفاتر الکتریکی خدمات قضایی، پرونده به صورت الکتریکی به مراجع قضایی ارسال می شود. پس از گذشت مدت کوتاهی از ثبت دادخواست، خواهان پیامکی شامل شماره پرونده دریافت خواهد کرد که در آن مرجع صالح رسیدگی نیز مشخص شده است. اگر وجه مربوطه بیست میلیون تومان و یا کم تر باشد، پرونده جهت رسیدگی به شورای حل اختلاف ارسال می شود و اگر وجه مربوطه بیش از بیست میلیون تومان باشد پرونده به دادگاه های عمومی ارسال می شود.

همچنین مستند رای وحدت رویه ۶۸۸ که در تاریخ ۲۳/۳/۱۳۸۵ به تصویب رسیده است در خصوص مطالبه وجه چک می توان گفت:

دارنده چک جهت وصول وجه آن تخییراً (به صورت اختیاری) می تواند به دادگاه محل وقوع عقد یا قرارداد یعنی محل صدور چک یا به دادگاه محل انجام تعهد یعنی محل استقرار بانک محال علیه و یا با عنایت به قاعده عمومی صلاحیت نسبی ماده ۱۱ قانون آیین دادرسی مدنی به دادگاه محل اقامت خوانده مراجعه نماید. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی تلفنی رایگان با ما در ارتباط باشید.

همچنین در این رای جهت یک پارچه سازی سیستم بانک ها گفته شده است که دارنده چک اختیار دارد که علاوه برشعبه افتتاح حساب وجه، آن را از سایر شعب نیز مطالبه نمایند.

 بنابراین درصورت مراجعه  دارنده چک در مهلت مقرر به شعب دیگر و صدورگواهی عدم پرداخت از بانک مرجوع الیه ،بزه صدور چک بلامحل محقق و دادگاه محل وقوع جرم، صالح به رسیدگی خواهد بود و به عقیده اکثریت اعضای هیأت عمومی دیوان عالی کشور رأی شعبه سی و پنجم دیوان عالی کشور که با این نظر انطباق دارد صحیح و موافق موازین قانونی تشخیص می گردد. این رأی براساس ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب درامورکیفری، برای کلیه شعب دیوان عالی کشور و دادگاه ها درموارد مشابه لازم الاتباع می باشد. (مصوب شده در تاریخ ۶/۹/۱۳۹۰)

تقاضای قرار تامین خواسته از دادگاه:

طولانی بودن مدت رسیدیگی به دعواهای مطالبه وجه می تواند موجب شود اموالی که در زمان اقامه ی دعوا موجود و در مالکیت خوانده بوده، تا زمان اجرای حکم، با تعدی و تفریط وی، پیشامدهای قهری و یا موارد دیگر ناقص و معیوب شود و یا ارزش واقعی خود را از دست بدهد. از این رو قانون‎گذار برای حفظ کردن حقوق خواهان نهادی به عنوان “تامین خواسته” را پیشبینی نموده است.

خواهان در زمان ارائه دادخواست مطالبه وجه و یا در زمان رسیدگی و قبل از این که رای نهایی صادر شود، می تواند نسبت به تقاضای قرار تامین از دادگاه اقدام نماید. با این حال برای ارائه درخواست تامین خواسته شرایطی وجود دارد که در ذیل به آن ها خواهیم پرداخت:

  1. دادخواست مطالبه وجه در معرض تفریط و تضییع قرار داشته باشد.
  2. اسنادی که به عنوان مدرک ارائه می شوند رسمی باشند.
  3. شخص متقاضی رضایت دهد مبلغ خسارت وارده به فرد خوانده را به صندوق دادگستری واریز کند.
  4. اوراق به صورت واخواست باشد که در این حالت دادگاه راهی بجز قبول تقاضای تامین نخواهد داشت.

با توجه به امتیازات تامین خواسته، خواهان هر دعوایی، معمولا به نخستین اقداماتی که علیه خوانده می اندیشد، گرفتن قرار تامین خواسته می باشد. وظایف و ویژگی‌های وکیل خوب در این زمینه را در مقاله وکیل کیفری لینک شده مطالعه نمایید.

 

 

درخواست اعسار و تقسیط محکوم به :

هرگاه فردی در دعاوی حقوقی محکوم به پرداخت وجه نقد شود، در صورت ناتوانی کل مبلغ به صورت یکجا می تواند نسبت به تقاضای اعسار و تقسیط اقدام نماید. اعسار به معنای اثبات عدم توانایی پرداخت می باشد و همچنین تقسیط نیز به معنای قسطی کردن بدهی می باشد. اعسار و تقسیط از نظر حقوقی مستندات حقوقی مختلفی را دربر‎می‎گیرند ولی با این حال چه مبنای دخواست اعسار باشد و چه تقسیط، دادگاه حکم بر قسطی کردن را صادر می نماید.

به طور کلی می توان گفت قاضی نسبت به ناتوانی در پرداخت وجه ۳ عمل را انجام می دهد:

  1. دادن مهلت
  2. قسطی کردن بدهی
  3. برائت موقتی ذمه تا حصول توانایی مالی برای پرداخت

که متدوال ترین روش در حقوق ایران، قسطی کردن بدهی می باشد. توصیه می‌کنیم از خدمات سایت مشاوران حقوقی و مشاوران برجسته ما استفاده کنید تا شما را در سریعترین زمان برای حل مشکل راهنمایی کنیم.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
  • به اشتراک گذاشتن:

نظر دهید