1. خانه
  2. انعقاد قرارداد تابع چه شرایطی است؟
انعقاد قرارداد تابع چه شرایطی است؟

انعقاد قرارداد تابع چه شرایطی است؟

  • ۱۴۰۳-۰۱-۰۹
  • 0 لایک
  • 2569 نمایش
  • 0 دیدگاه ها

بسیاری از کسب وکارها برای پیشبرد اهداف خود نیازمند انعقاد قرارداد با شخص ثالث هستند. در این بین هر قراردادی دارای شرایط کلیدی و خاصی است و آنها را باید در دسته بندی مختلفی جای داد. طرفین می توانند در مورد شرایط قرارداد به طور صریح و با در نظر گرفتن تمامی ابعاد آن به صورت کتبی یا شفاهی به توافق برسند. در یک قرارداد حتی ممکن است قوانین مدنی حاکم بر جامعه، رفتار طرفین، عرف در یک تجارت خاص، معاملات قبلی یا نیات طرفین ذکر شود.

در حالت کلی باید گفت که نحوه تنظیم قرارداد سرنوشت کسب و کارها، شرکت ها و حتی افراد را تعیین می کند. برخی از مشکلاتی که کسب و کارها با آن دست به گریبان هستند به دلیل عدم تنظیم قرارداد کتبی و یا نواقصی که در آن  قرارداد ذکر نشده است بوجود می آید.

باید توجه داشته باشید که در هر قراردادی علاوه بر اینکه باید مستندات به صورت استاندارد در آن گنجانده شود باید اطلاعات حقوقی را نیز در خود جای داده باشد تا مانع از هرگونه سوء برداشت طرفین از مفاد آن شود. در صورت نیاز به فسخ قرارداد ملک مقاله لینک شده را مطالعه نمایید.

انواع قراردادهای حقوقی

قراردادهای حقوقی انواع مختلفی دارد که از جمله آنها می توان به قرارداد پیمانکاری، قرارداد مشارکت مدنی، قرارداد اجاره ای، قرارداد خرید وفروش، قرارداد مشارکت در ساخت، قرارداد استخدام  و غیره اشاره کرد.

 

 

هر قراردادی باید براساس نیازهای طرفین و متناسب با کسب و کار تنظیم و عقد گردد از این ‌رو قراردادهای آماده امکان تامین نیازهای طرفین قرارداد را ندارند. لازم است که برای تنظیم یک قرار داد حرفه ای و قانون مند ابتدا از مشاوره حقوقی وکلای متخصص و مجرب در زمینه موضوع مورد نظر استفاده کنید و سپس با آگاهی و اطلاعات کافی به سراغ عقد قرارداد بروید. موسسات حقوقی برای رفاه حال مراجعین خود امکان مشاوره حقوقی رایگان را فراهم کرده اند که متقاضیان در صورت عدم وجود امکان دسترسی حضوری می توانند از مشاوره حقوقی تلفنی نیز بهره مند شوند.

در یک قرارداد چه نکاتی باید لحاظ شود؟

هر قراردادی شرایط خاص خود را دارد  که در ماده ۱۸۳ مدنی به آنها اشاره شده است و در ماده ۱۹۰ قانون مدنی نیز شرایط چهارگانه ای با عنوان شرایط صحت قرارداد عنوان شده است. اما باید توجه داشت که قصد طرفین، تعبیر اصولی و دقیق، رضایت طرفین و در نهایت شرط نفوذ در عقد قرارداد از مهم ترین نکات در تنظیم هر قرارداد است.

در صورتی که قرارداد بدون رضایت طرفین عقد گردد قرارداد به خودی خود باطل خواهد شد. بدین معنی که اگر قراردادی در زمره معاملات سفیه قرار گیرد و غیر نافذ شمرده شود آن قرارداد فاقد اعتبار قانونی خواهد بود. منظور از معاملات سفیه به آن دسته از معاملاتی گفته می شود که فرد محجور از انجام عمل حقوقی منع شده است و قادر به داشتن پاره ای از تصرفات در امور مالی نیست.

عنوان قرارداد چیست و چه اهمیتی دارد؟

منظور از عنوان قرارداد نامی است که برای قرارداد منعقد شده انتخاب می کنند و در اغلب موارد در بالای صفحه اول قرارداد مندرج می شود مانند قرارداد کاری، قرارداد اجاره، قولنامه و غیره.

باید توجه داشته باشید که برخی از افراد به دلیل عدم تخصص کافی در تنظیم قرارداد، اهمیت چندانی به این بخش نمی دهند و همین امر باعث بروز برخی مشکلات حقوقی در مواردی می شود که دچار اختلاف شده اند. بیشتر به همین دلیل بهتر است پیش از وارد شدن در هر قراردادی، اطلاعات جامعی را در مورد آن و مفاد لازمه قابل ذکر در آن که بتواند حق و حقوق شما را محفوظ نگه دارد، به دست بیاورید. برای این منظور موسسات حقوقی آماده ارائه مشاوره حقوقی رایگان به متقاضیان خود هستند.

منظور از طرفین قرارداد چیست؟

زمانی که یک قرار داد تنظیم می شود باید اشخاص حقوقی با ملاحضاتی که در اساسنامه شرکت درج شده است و آگهی آخرین تغییرات شرکت که در روزنامه رسمی کشور درج شده مشخص گردد. همچنین معلوم شود که چه کسی و یا کسانی دارای نمایندگی و حق امضای اسناد و قراردادهای شرکت هستند. از مزایای مشخص شدن طرفین قرارداد می توان به مشخص شدن اطلاعات هویتی، نشانی و اقامتگاه طرفین، احراز سِمت طرفین و غیره اشاره کرد.

 

Capacity to Contract

 

در زمان تنظیم هر قراردادی باید مساله بلوغ فرد، عقل، حقیقی بودن و در نهایت اینکه شخص باید ممنوع المعامله نباشد، مورد توجه قرار گیرد. در خصوص اشخاص حقیقی پیچیدگی خاصی در تنظیم قرارداد وجود ندارد. زیرا شخص حقیقی می تواند نماینده سایر افراد با عناوینی اعم از ولی، امین، وکیل و یا قیم محجوران باشد و در حدود اختیارات ثبت شده در قرارداد و براساس مقررات حاکم به وظایف خود رسیدگی کند.

اما در زمینه اشخاص حقوقی موضوع کمی متفاوت است. شخص حقوقی نمی تواند اراده خود را به وسیله افراد دیگر که اداره اموال او را بر عهده دارند اعمال کند. از این رو تمامی اعمال حقوقی شخص از طرف مدیران آنها انجام می شود. مدیران وظیفه انتخاب اکثریت را برعهده دارند و با فوت و حجر یکی از طرفین قرارداد مدیر معزول نمی شود. بدین معنی که هیچ شریکی حق عزل مدیر را ندارد و مدیران در واقع منتخبین شخص حقوقی خواهند بود.

در عقد قرارداد حقیقی و حقوقی به چه مواردی باید توجه داشت؟

اگر قراردادی بین یک یا چند شخص منعقد شود در وهله اول باید همه طرفین در سن بلوغ بوده و ممنوع المعامله نباشند در غیر این صورت قرارداد فاقد ارزش قانونی خواهد بود. همچنین قرارداد باید با رضایت همه طرفین صورت بگیرد و اجبار و تهدید و یا تطمیعی در کار نباشد.

در هنگام عقد قرارداد حقیقی باید عنوان به دقت انتخاب شود و در متن قرارداد ذکر گردد و هیچ گونه ابهامی در عنوان و متن قرارداد نباشد. همچنین هر نوع قراردادی بین اشخاص حقوقی باید کاملا مشروع و قانونی بوده باشد در غیر این صورت چنین قراردادی ارزش قانونی ندارد و در صورت بروز مشکل هیچ نهادی به چنین قراردادی رسیدگی نخواهد کرد.

در رابطه با افراد حقوقی باید گفت که کسانی که قرارداد حقوقی امضا می کنند باید حق امضای رسمی برای عقد قرارداد داشته باشند. هر نوع عقد قرارداد حقوقی باید دارای موضوع کاملا صریح و روشن بوده و هیچ نوع ابهامی در آن نباشد. اگر قرارداد در مورد یک محصول تولیدی است که هنوز تولید نگردیده یا در مورد پیش خرید کالایی است باید مشخصات محصول با جزئیات کامل توضیح داده شود و تمامی آنها در قرارداد درج گردد.

همچنین مدت زمان اجرای قرارداد همراه با تاریخ و پایان آن به صورت عدد و حروفی در متن قرارداد درج شود و تعهدات مالی هر یک از طرفین با جزئیات کامل مشخص شود که در این مورد تفاوتی بین اشخاص حقیقی و حقوقی وجود ندارد.

 

 

با این حال موضوع قراردادها و مفاد و شرایط آن یکی از مباحثی است که تعداد بیشماری از پرونده های قضایی را به خود اختصاص داده است و این اغلب ناشی از بی اطلاعی طرفین قرارداد از قوانین و اعتماد به طرف دیگر قرارداد است که به عنوان منشاء سوء استفاده ها و سوء برداشت ها شناخته می شود. بنابراین بهتر است افراد در مورد تنظیم قرارداد و شرایط آن اطلاعات کافی داشته باشند. موسسات حقوقی آماده اند تا خدمات خود را در قالب مشاوره حقوقی رایگان به صورت حضوری و تلفنی ارائه کنند.

مدت قرارداد و مدت تعهد

در تمامی قراردادها باید تاریخ تعهد هر یک از طرفین قرارداد و زمان تنظیم قرارداد قید گردد. در برخی از قراردادها تاریخ و خدمات ارائه شده جز ارکان بنیادی آن قرارداد است و در برخی دیگر اگر تاریخ وجود نداشته باشد عقد اجاره درج می شود البته بهتر است تاریخ شروع و انجام کار به صورت عدد و حروف نوشته شود تا هیچ گونه شبهه ای در فرآیند قرارداد وجود نداشته باشد.

اما  در برخی مواقع، مدت قرارداد را با مدت تعهد اشتباه می گیرند. مدت تعهد در واقع عجله فرد تعهد دهنده برای انجام کاری است و فرد باید در زمان تعیین شده کاری را به سرانجام برساند و در آن قرارداد سررسید ایفای تعهد شخص آمده است و یا اینکه مدت زمان مشخصی تعیین شده تا فروشنده کالایی را تحویل دهد. از این رو در قرارداد منعقد شده زمان انعقاد قرارداد مورد بحث نیست.

مبلغ قرارداد

به طور حتم در بندی از قرارداد، مبلغ به صورت دقیق و قطعی تعیین می شود. همچنین نحوه پرداخت مبلغ به توافق طرفین بستگی دارد و امکان دارد به صورت نقد و یا اقساط باشد.

در صورتی که مبلغ پرداختی به صورت اقساطی باشد باید نحوه پرداخت آن و بازه زمانی هر کدام از آنها در قرار داد به صورت دقیق ذکر شود.

تعهدات قراردادی چیست؟

هر قراردادی که بین طرفین منعقد می شود وظایف و تکالیفی را متوجه آنها می کند تا هدف نهایی شرکت را به سرانجام برسانند که در زبان حقوقی به چنین تکالیفی تعهدات قراردادی گفته می شود.

در صورتی که افراد حاضر در قرار داد به تعهدات خود عمل نکنند، آثار و تبعاتی به همراه خواهد داشت و ممکن است هر یک از طرفین برای احقاق حق خود به اقدامات قانونی متوسل شوند و علیه طرف مقابل که تعهدات خود را انجام نداده است دادخواستی را به مراجع قضایی تقدیم نموده و درخواست رسیدگی کنند.

 

 

حد انجام تعهدات ممکن است برای هر یک از طرفین کم و یا زیاد باشد و این امر بستگی به قرارداد فی مابین دارد. براساس قانون ماده ۲۲۰ مدنی در قراردادهای عقد شده متعاملین نه تنها متهعد به اجرای کاری هستند که در قرارداد تصریح شده است بلکه ملزم به پذیرش کلیه نتایجی هستند که به موجب عادت، عرف و یا قانون ناشی از قرارداد حاصل می شود.

تعهدات و شرایط در یک قراداد می تواند بسیار گسترده و شامل جزئیات فراوانی باشد که بایستی هر کدام از طرفین دقیقا از آنها مطلع باشند. اگر شما نیز در قرارداد خود اعم از انواع قراردادها به مشکل برخورده اید می توانید مشکل خود را با مشاورین مجربی که در موسسات حقوقی خدمات مشاوره ای ارائه می کنند در میان بگذارید و از طریق اخذ مشاوره حقوقی رایگان از سوی آنها به احقاق حقوق خود نزدیکتر شوید. در این مراکز امکان ارائه مشاوره حقوقی تلفنی رایگان نیز پیش بینی شده است.

انواع تعهدات قراردادی

تعهدات قراردادی به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم دسته بندی می شوند. تعهدات مستقیم آن دسته از تعهداتی هستند که صراحتا مورد توافق طرفین قرار گرفته و در قرارداد قید شده اند و در صورت عدم اجرای تعهدات تبعات آن نیز مشخص شده و طرف ناقض مفاد قرارداد بایستی تبعات عدم پایبندی به مفاد قرارداد را تقبل کند.

تعهدات غیر مستقیم به آن دسته از تعهداتی گفته می شود که به صراحت در قرارداد ذکر نشده است و طرفین قرارداد درباره تعهدات هیچگونه مذاکره و توافقی نداشته اند و از تعهداتی که برعهده طرفین قرار گرفته بی اطلاع است اما  در صورت ایجاد دعوی حقوقی به دلیل صراحت قانون و مقررات قانونی می تواند مورد حکم و مطالبه قرار گیرد.

هر نوع قراردادی علاوه بر تعهدات قراردادی برای هر یک از طرفین، مشمول تعهدات عرفی و قانونی نیز است و هر کدام از طرفین ملزم به ایفا و انجام تعهدات خود خواهند بود. از این رو بایستی تمامی کسانی که در قرارداد حضور دارند به تمامی نکات مندرج در قرارداد توجه کرده و تمامی موارد مورد نیاز را به دقت تنظیم نمایند. در صورت نیاز به وکیل چک مقاله مربوطه را مطالعه کنید و در صورت نیاز با مشاوره حقوقی رایگان این مجموعه تماس برقرار نمایید.

img10238 agreement shutterstock 618141740 1

در هنگام عقد قرارداد باید به چه نکاتی دقت شود؟

  • یک قرارداد حرفه ای به قرار دادی اطلاق می شود که در آن به تمامی ریسک های احتمالی و نکات ریز و درشت اشاره شده باشد.
  • قابل فهم بودن قرارداد به طوریکه شخص ثالث با خواندن آن قرار داد به تمامی نکات آن پی ببرند یکی از الزامات است. منظور از شخص ثالث، امکان دارد یک داور، کارشناس، وکیل و یا قاضی باشد تا در صورت بروز هرگونه مشکل بتواند در حل مسئله کمک نماید.
  • اگر قرارداد به گونه ای است که نباید اطلاعات آن افشا شود و به عبارت دیگر اطلاعات قرارداد محرمانه است حتما ماده مربوط به محرمانه بودن آن و عدم درز اطلاعات آن به بیرون قید گردد و در صورت تخطی امکان فسخ و یا تاوان فرد خاطی در آن مندرج شود.
  • با وجود اینکه در بسیاری از قراردادها آزادی لازم را به هریک از طرفین داده می شود اما در آن باید قانون محترم شمرده شود و مخالفت صریحی با قانون ننماید زیرا در صورت بروز مشکل امکان دخالت قانون در آن وجود دارد.
  • باید قرارداد کاملا ساده و خلاصه نوشته شده باشد. باید توجه داشته باشید که توضیحات بیش از حد طولانی بار روانی منفی برای طرفین خواهد داشت و امکان به وجود آمدن تعهدات ناخواسته به علت زیاده روی در توضیح قرارداد دور از ذهن نیست. خلاصه باید قرارداد به گونه ای باشد که مانع از تفاسیر متعدد در آن شود.
  • هر چه قرارداد کامل و جامع باشد به نفع تمامی طرفین است. یعنی باید تمام جزئیاتی که از اهمیت برخوردار است در بطن قرارداد گنجانده شود.
  • همیشه قبل از انعقاد قرارداد چند جلسه مذاکره در ارتباط با متون قرارداد برگزار شود تا اعضا درباره متن قرارداد به جمع بندی کلی برسند.

 

 

  • قبل از اینکه قرارداد تنظیم شود باید صلاحیت هر یک از طرفین به طور کامل بررسی گردد تا از توانایی و نحوه برخورد آن بعد از انعقاد قرارداد اطمینان حاصل شود. به کارگیری چنین روندی می تواند از بروز برخی از مشکلات در آینده بکاهد.

با این حال امکان بروز اختلاف در بسیاری از قراردادها وجود دارد بر همین اساس و برای راهنمایی بیشتر طرفین قرارداد، موسسات حقوقی خدماتی در قالب مشاوره حقوقی رایگان در نظر گرفته اند که افراد در صورت نیاز می توانند از آنها استفاده کنند. همچنین امکان ارائه مشاوره حقوقی تلفنی رایگان نیز خدمتی است که برای رفاه حال متقاضیان توسط این مراکز پیش بینی شده است.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
  • به اشتراک گذاشتن:

نظر دهید