1. خانه
  2. شرایط استرداد جهیزیه | بررسی شرایط و مراحل قانونی پس‌گرفتن جهیزیه
شرایط استرداد جهیزیه | بررسی شرایط و مراحل قانونی پس‌گرفتن جهیزیه

شرایط استرداد جهیزیه | بررسی شرایط و مراحل قانونی پس‌گرفتن جهیزیه

  • ۱۴۰۳-۰۶-۲۲
  • 0 لایک
  • 3388 نمایش
  • 0 دیدگاه ها

جهیزیه مجموعه‌ای از اموال است که زوجه بعد از ازدواج به خانه شوهر می‌ آورد تا زندگی مشترک خود را شروع کنند. آوردن جهیزیه یکی از رسوم کهن ایرانی است که تا به امروز ادامه دارد اما عروس برای تهیه آن الزام قانونی ندارد. عموما بعد از طلاق، خانم‌ها جهیزیه خود را پس می‌گیرند و به همین علت ممکن است استرداد آن نیازمند بررسی قانونی باشد. شرایط استرداد جهیزیه تقریبا روشن است و با روش‌های مختلفی می‌توان جهیزیه را پس گرفت. در این مطلب روش‌های استرداد جهیزیه و مراحل قانونی آن را بررسی می‌کنیم.

 

تعریف قانونی جهیزیه

در قانون ایران جهیزیه تعریف قانونی ندارد؛ چرا که عروس الزام قانونی برای تهیه و ارائه جهیزیه در هنگام ازدواج ندارد و تهیه جهیزیه فقط یک رسم سنتی است. به‌طور کلی جهیزیه به اموالی گفته می‌شود که زوجه برای زندگی به خانه شوهر می‌آورد و قانونا مالک آن‌ها است. مقاله وکیل کیفری ویژگی های وکیل مناسب با مشکل شما را ذکر کرده است.

شرایط مالکیت زن بر جهیزیه

زن تحت هر شرایطی، مالکیت کاملی بر جهیزیه خود دارد و تمام اموالی را که به‌عنوان جهیزیه به خانه شوهر می‌آورد را می‌تواند پس بگیرد. جهیزیه نیز مانند اموال دیگر تحت مالکیت یک نفر است و عروس می‌تواند در مراجع قضایی نسبت به آن ادعای مالکیت کند. برای اثبات مالکیت عروس بر جهیزیه خود، پیشنهاد می‌شود در هنگام تهیه جهیزیه لیست سیاهه آن را تهیه کنید.

استرداد جهیزیه با توافق طرفین؛ آسان‌ترین راه

در بسیاری از مواقع زوجین بعد از طلاق، برای استرداد جهیزیه به توافق می‌رسند. در این روش شوهر به‌صورت داوطلبانه به زوجه اجازه می‌دهد که جهیزیه خود را پس بگیرد. هرچند بهتر است برای این توافق نیز چند شاهد وجود داشته باشد تا زوجین بعد از استرداد جهیزیه ادعای حقوقی بر اموال یکدیگر نداشته باشند. اگر امکان توافق بین طرفین نبود، زوجه باید به مراجع قضایی مراجعه کرده و برای استرداد جهیزیه خود درخواست صادر کند.

استرداد جهیزیه

شرایط استرداد جهیزیه از طریق مراجع قانونی

استرداد جهیزیه شرایط آسانی دارد و زوجه می‌تواند با ارائه لیست سیاهه اموال جهیزیه خود در دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف جهیزیه خود را پس بگیرد اما برخی از مباحث مانند زمان و اجازه شوهر،‌ از نکات مبهم شرایط استرداد جهیزیه است که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

مدارک لازم برای استرداد جهیزیه

برای اثبات ادعای مالکیت زوجه بر جهیزیه، زوجه باید لیست سیاهه اموال را که شامل مدل، قیمت، ویژگی‌های وسایل،‌ امضای شوهر و چند شاهد است را به دادگاه ارائه کند. عموما لیست سیاهه جهیزیه را در هنگام ازدواج تهیه می‌کنند. باید توجه داشت که اگر می‌خواهید لیست شما از نظر قانونی مورد تایید باشد، باید در هنگام ازدواج شوهر و شاهدها لیست را امضا کنند.

مراحل استرداد جهیزیه چگونه است؟

برای استرداد جهیزیه نیازی به طی کردن مراحل قانونی خاصی ندارید و فقط باید درخواست خود را به همراه لیست سیاهه اموال برای دادگاه خانواده ارسال کنید. پس از طی شدن مراحل استرداد جهیزیه که می‌تواند بین یک الی دو ماه طول بکشد، دادگاه حکم را صادر کرده و شما می‌تواند جهیزیه خود را پس بگیرید. مشاوره رایگان حقوقی در این زمینه میتواند تمام سوالات و ابهامات شما را رافع کند به این منظور برای روند هر چه بهتر با ما تماس بگیرید.

استرداد جهیزیه در چه زمانی ممکن است؟

از آن‌جایی که جهیزیه تحت مالکیت کامل زوجه است، او می‌تواند در هر زمان برای استرداد جهیزیه خود درخواست بدهد. البته باید توجه داشت که از نظر دادگاه خانواده و عرف، این کار به معنی جدایی و طلاق زوجین است.

آیا اجازه شوهر برای استرداد جهیزیه لازم است؟

مالک جهیزیه زوجه است و شوهر هیچ مالکیت قانونی بر اموال زوجه ندارد. تنها درصورتی شوهر می‌تواند ادعای مالکیت بر جهیزیه کند که برخی از وسایل جهیزیه را تهیه کرده باشد. برای اثبات این ادعا، شوهر باید در دادگاه خانواده مدارک خود را ارائه دهد. همچنین درصورت خرابی برخی وسایل جهیزیه و جایگزینی آن توسط شوهر، وسایل جدید در مالکیت شوهر است و زوجه نمی‌تواند ادعایی بر آن‌ها داشته باشد.

شرایط شکایت از شوهر برای خیانت در امانت

در مواردی ممکن است که شوهر از پس دادن جهیزیه امتناع کند و یا به وسایل جهیزیه آسیب برساند. در این موارد زوجه می‌تواند به جرم خیانت در امانت از شوهر شکایت کند. زوجه باید در دادگاه اثبات کند که پس از درخواست شفاهی یا کتبی، شوهر از استرداد جهیزیه امتناع کرده است و پس از آن اقدام به استعمال، تلف، تصاحب و یا مفقود کردن آن کرده است.

 

 

سایت مشاوران حقوقی؛ همراه شما در تمام مراحل استرداد جهیزیه

بسیاری از خانم‌ها تمایلی ندارند پس از طلاق با همسر سابق خود برخوردی داشته باشند. استفاده از مشاوران حقوقی و وکلای باتجربه به دلیل این که می‌توانند در سریع‌ترین زمان ممکن اقدام به استرداد جهیزیه کنند و تقابلی بین زوجین رخ ندهد، یکی از بهترین روش‌ها برای استرداد جهیزیه است. سایت مشاوران حقوقی با بهره‌گیری از بهترین وکلا و حقوق‌دانان می‌تواند شما در زمینه استرداد جهیزیه خود کمک کند. همچنین درصورتی که در هریک از مراحل طلاق خود نیازمند مشاوره حقوقی تلفنی هستید، می‌توانید با کارشناسان سایت مشاوران حقوقی در تماس باشید.

امتیاز شما به این مقاله
  • به اشتراک گذاشتن:

نظر دهید