ازدواج از منظر اسلام، یک امر مقدس شمرده شده است که برای استحکام بنیان جامعه و خانواده بسیار مورد تاکید قرار گرفته است. با این حال، در این مورد محدودیت ها و شرایطی نیز تعیین شده که در صورت عدم تجمیع آنها در مواردی امر ازدواج در جوانان با چالش هایی روبرو می شود. طبق آموزه های شرع و بنابر آنچه در قانون نیز آمده، دختران و پسران با رسیدن به سن بلوغ می توانند ازدواج کنند. اما در این میان برای دختران محدودیت هایی وضع شده، از جمله اینکه یک دختر باکره بدون اذن و اجازه پدر یا جد پدری نمی تواند ازدواج کند. ما در این مقاله برآنیم تا به موضوع اذن پدر در ازدواج دختر و شرایط و قوانین آن بپردازیم.
اذن پدر در ازدواج
طبق قانون ازدواج در ایران، دختران بدون اجازه و اذن پدر و یا جد پدری خود نمی توانند اقدام به ازدواج کنند. به عبارتی ازدواج برای دختران باکره بدون اجازه پدر و یا جد پدری ممکن نیست و دختر برای ازدواج موقت یا دائم خود ملزم به داشتن رضایت پدر یا جد پدری است.
در همین راستا در ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی آمده است که ازدواج دختر باکره منوط به اذن پدر یا جد پدر است، حتی در صورتی که به سن بلوغ رسیده باشد. این ماده در ادامه به این موضوع نیز اشاره کرده است که چنانچه پدر یا جد پدری بدون عذر موجه از ازدواج دختر ممانعت کنند، اذن آنها برای ازدواج ساقط خواهد شد و دختر این امکان را دارد که فرد مورد نظر خود برای ازدواج همراه با شرایط و مهر توافق شده به طور کامل به دادگاه معرفی کند و از دادگاه مدنی اجازه نامه ازدواج دریافت نماید.
همانگونه که می دانیم بخش اعظم قوانین مدنی ایران در بخش ازدواج و طلاق از شریعت اسلام نشات گرفته است که در آن فقها، وجود اجازه پدر یا جد پدری را برای ازدواج دختران باکره الزامی شمرده اند.
با این حال، چنانچه در مورد موضوع اذن پدر در ازدواج سوالاتی دارید می توانید برای یافتن پاسخ به سوالات خود و کسب اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات این مقوله، از راهنمایی های وکلای مجرب موسسه مشاوره حقوقی استفاده نمایید. در این مرکز خدمات مشاوره حقوقی رایگان به صورت حضوری و تلفنی ارائه می شود.
وجود اذن پدر در ازدواج دختر در چه مواردی الزامی است؟
همانگونه که پیشتر نیز اشاره شد، دختر حتی زمانی که به سن بلوغ رسیده است، برای اینکه بتواند ازدواج کند، به شرط اینکه باکره باشد، برای ثبت ازدواج خود نیاز به اجازه پدر دارد. همچنین چنانچه دختر باکره یکبار ازدواج کند و این ازدواج به طلاق ختم شود و دختر همچنان باکره باشد، برای ازدواج مجدد نیز وجود اذن پدر الزامی خواهد بود.
لازم به ذکر است که اذن پدر برای ازدواج دختر قابل رجوع می باشد. یعنی پدر یا جد پدر این امکان را دارند که در اذن و اجازه ای که داده اند، تغییر ایجاد کنند و چنانچه دختر بدون اجازه آنها اقدام به ازدواج کند، عقد وی غیر نافذ خواهد بود. به این معنی که دارای آثار حقوقی نخواهد بود و به منزله عقدی ناقص است که می تواند به شرط وجود رضای پدر یا جد پدری، جنبه ای حقوقی پیدا کند.
در چه شرایطی دختر می تواند بدون اذن پدر یا جد پدری ازدواج کند؟
در مواردی دختر می تواند بدون اذن پدر یا جد پدری ازدواج کند، این موارد شامل شرایط زیر است:
- دختر باکره نباشد
چنانچه دختر باکره گی خود را به هر دلیلی مثلا داشتن رابطه نامشروع یا ابتلا به نوعی بیماری و … از دست داده باشد، ازدواج وی بدون اذن پدر ممکن خواهد بود و در این مورد دختر برای ثبت ازدواج خود نیازی به اجازه پدر یا جد پدری خود نخواهد داشت.
- عدم اجازه پدر برای ازدواج به دلایل غیر منطقی و غیر موجه
همانطور که در ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی نیز آمده است، چنانچه عدم اجازه پدر برای ازدواج همراه با ارائه دلایل غیر منطقی و غیر معقول باشد، دختر می تواند با معرفی کامل مردی که درصدد ازدواج با اوست، به دادگاه مدنی، درخواست کسب اجازه ازدواج از دادگاه را داشته باشد. لازم به ذکر است که در قانون مدنی پیشین، یک فرصت ۱۵ روزه به پدر داده می شد تا دلایل خود را مبنی بر مخالفت با ازدواج دختر خود اعلام کند. اما در حال حاضر چنین قانونی وجود ندارد و پدر در صورت عدم ارائه دلایل موجه نمی تواند مانع از ازدواج دختر خود شود.
- در صورتی که ازدواج مجدد دختر بوده باشد
این مورد برای دخترانی صادق است که قبلا ازدواج کرده اند و همسر آنها فوت شده یا ازدواجشان به طلاق ختم شده است. ازدواج مجدد برای این دسته از دختران بدون داشتن اذن پدر بلامانع است. این مورد به نوعی می تواند به عنوان زیر مجموعه مورد اول نیز لحاظ گردد زیرا دختری که قبلا ازدواج کرده و در حال حاضر به هر دلیلی مجرد می باشد، باکره نبوده و برای ازدواج مجدد نیاز به اجازه پدر ندارد.
- داشتن اذن ازدواج از جد پدری
از موارد دیگری که دختر با استناد به آن می تواند بدون داشتن اذن پدر، اقدام به ازدواج کند، داشتن اذن ازدواج از جد پدری است. به این معنی که چنانچه، پدر اجازه ازدواج به دختر خود را ندهد، در صورتی که دختر اذن ازدواج از طرف جد پدری خود را داشته باشد می تواند اقدام به ازدواج کند.
اگر در این مورد با ابهاماتی مواجه هستید و احساس می کنید نیاز به دریافت اطلاعات و مشاوره های بیشتری دارید، می توانید با مشاورین مجرب موسسه مشاوره حقوقی در ارتباط باشید. این موسسه برای رفاه حال مراجعین خود، امکان ارائه مشاوره حقوقی رایگان پیش بینی کرده است. همچنین برای متقاضیانی که به هر دلیلی امکان مراجعه حضوری ندارند، مشاوره حقوقی تلفنی رایگان در نظر گرفته است.
آیا دختری که قبلا ازدواج کرده، ولی باکره است می تواند بدون اذن پدر ازدواج کند؟
با توجه به اینکه پیشتر نیز اشاره کردیم، دختری که قبلا ازدواج کرده، در صورتی که همسرش فوت کند یا از همسر خود طلاق بگیرد، می تواند بدون اذن پدر اقدام به ازدواج مجدد نماید، اما این در حالتی صادق است که دختر در ازدواج پیشین خود نزدیکی داشته و باکره گی خود را از دست داده باشد. بنابراین چنانچه باکره گی دختر در ازدواج قبلی اش همچنان محفوظ بوده باشد، برای ازدواج مجدد نیاز به اذن پدر خواهد داشت.
همچنین شایان ذکر است که پدر حق واگذاری اجازه ازدواج دختر خود را به کس دیگری همچون برادر، عمو، دایی و … ندارد. همچنین همانگونه که اشاره شد، اذن پدر در ازدواج دختر قابل رجوع است. یعنی پدر می تواند نظر خود مبنی بر دادن اذن برای ازدواج دخترش را قبل از اینکه ازدواج صورت گیرد، تغییر دهد و مانع ازدواج دخترش شود.
موضوع ازدواج دختر با اذن پدر، یکی از موضوعات حقوقی در حوزه خانواده است که افراد بهتر است برای کسب اطلاعات تکمیلی تر در این مورد از مشاوره ها و راهنمایی های وکلای با تجربه بهره مند شوند. شما متقاضی گرامی می توانید جهت اخذ مشاوره های تخصصی در این مورد از خدمات مشاوره حقوقی رایگان که توسط موسسه مشاوره حقوقی ارائه می شود، استفاده نمایید. ضمنا لازم به ذکر است که این موسسه برای رفاه حال مراجعین خود، امکان ارائه مشاوره حقوقی تلفنی رایگان را نیز فراهم آورده است.
نظر دهید